• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: Суд да одбаци жалбу тужилаштва
Караџић: Суд да одбаци жалбу тужилаштва Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг / В. новости   
уторак, 06 новембар 2012 00:14

Танјуг | 05. новембар 2012. 21:29

Радован Караџић затражио је од Хашког трибунала да одбаци жалбу тужилаштва на одлуку о његовом ослобађању за геноцид у седам босанских општина

ХАГ - Бивши председник и врховни командант оружаних снага Републике Српске Радован Караџић затражио је од Хашког трибунала да одбаци жалбу тужилаштва на одлуку о његовом ослобађању за геноцид у седам босанских општина.

Караџић тврди да важно да се коначно стави тачка на оно што су Међународни суд правде и Судска већа већ закључили - да догађаји у босанским опшстинама 1992. године нису били геноцид.

"То не значи да жртве нису патиле исто као да је био геноцид, ни да злочини почињени над њима нису било исто толико озбиљни", истакао је Караџић, пренео је БИРН.

 

Он је оптужен за геноцид у Сребреници, протеривање Бошњака и Хрвата широм БиХ, терор над цивилима у Сарајеву кроз неселективно гранатирање и снајперску паљбу, као и узимање мировњака УН за таоце.

Караџић је раније тражио да свих 11 оптужби против њега буду одбачене. Судско веће је пресудило да је тужилаштво представило довољно доказа за 10 од 11 тачака оптужнице, али је ослободило Караџића за геноцид у седам општина БиХ 1992.

У међувремену, сведок Момир Гарић, бивши официр Територијалне одбране у Новом Сарајеву, изјавио је на суђењу Караџићу да српске снаге нису имале намеру да тероришу цивиле у Сарајеву 1992, већ само да бране српска села, наводи БИРН.

Он је казао да су снаге босанских Срба поштовале међународне законе, док су бошњачке снаге злоупотребљавале цивилне зграде и кријумчариле оружје у хуманитарним конвојима.

Гарић је тврдио да се на почетку рата ЈНА распала, па су се штабови снага територијалне одбране, укључујући штаб у Новом Сарајеву у коме је он радио, сами организовали.

"Организована група грађана је поставила одбрамбену линију испред кућа и делова града где су живели Срби. Није било ни једног јединог напада на делове града у којима су муслимани били већина. Линије разграничења су остале непромењене до краја рата", испричао је Гарић.

 

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.292.html:404708-Karadzic-Sud-da-odbaci-zalbu-tuzilastva

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2012 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску