• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Суђење Радовану Караџићу: Официр српске ТО изјавио да није пуцано на цивилне циљеве у Сарајеву
Суђење Радовану Караџићу: Официр српске ТО изјавио да није пуцано на цивилне циљеве у Сарајеву Штампа Ел. пошта
Написао Бета / NSPM   
понедељак, 05 новембар 2012 23:32

понедељак, 05. новембар 2012.

Сведок одбране Момир Гарић изјавио је данас на суђењу Радовану Караџић пред Хашким трибуналом да снаге босанских Срба 1992. нису гађале цивилне циљеве у Сарајеву, нити терорисале цивиле артиљеријом и снајперима како тврде тужиоци, него само браниле српска насеља.

Поред геноцида у Сребреници, оптужница тадашњег председника Републике Српске и врховног команданта њене војске терети и за терорисање цивила у Сарајеву кампањом артиљеријских и снајперских напада, од 1992. до 1995. године.

Гарић, који је тада био официр у резерви, посведочио је да је стратегија и циљ Војске Републике Српске био да не дозволи Армији БиХ да се пробије из Сарајева и пређе на подручја где су живели Срби.

 

Сведок је тврдио и да је ВРС поштовала међународно ратно право. Муслиманске снаге, насупрот томе, користиле су цивилне објекте за војна дејства и кријумчариле оружје у хуманитарној помоћи.

Паравојне муслиманске формације, Гарић је, како је изјавио, видео још 1991, док су се Срби организовали тек почетком марта 1992, после убиства српског свата Николе Гардовића.

За почетак рата 6. априла 1992, Гарић је окривио муслиманске власти које су заказале велики митинг у центру Сарајева да би "муслимански снајперисти пуцали на гомилу и одмах окривили Србе".

Када је рат почео, ЈНА се распала, а штабови Територијалне одбране (ТО) су се "сами организовали", укључујући и онај у Новом Сарајеву, где је сведок радио.

- Организована група грађана поставила је одбрамбену линију испред кућа и насеља где су Срби. Није било ниједног случаја да су Срби напали неко насеље са муслиманском већином. Прве линије раздвајања остале су непромењене до краја рата - посведочио је Гарић.

Почетком маја 1992, по Гарићевом сведочењу, једна бригада ЈНА стигла је у Ново Сарајево и себи прикључила локалну ТО. Средином маја, та бригада је преузела контролу над Грбавицом "како би заштитила већинско српско становништво".

Док га је унакрсно испитивала тужитељка Катрина Густафсон, Гарић је негирао да је био "командант батаљона" ВРС, иако је то било наведено у једној његовој изјави, али није одговорио коју је дужност обављао.

Заступница оптужбе у судници је пустила низ пресретнутих разговора с краја априла 1992. у којима је особа идентификована као Момо Гарић тражила појачања од других српских официра, објашњавајући да су његови људи "сишли до Миљацке" и да их је непријатељ окружио.

Сведок је негирао да је он Момо Гарић и да је на снимцима његов глас. Понављао је и да српске снаге нису сишле на Грбавицу до средине маја 1992.

На питање председавајућег судије О Гон Квона зар његов надимак није Момо, сведок је одговорио одречно, рекавши да га зову "Мока, Моћо, Моћало".

Када му је тужитељка предочила да га је Караџић на списку својих сведока назвао Момом, Гарић је узвратио да за то није знао и да се "потписује као Момир".

Тужитељка је затим сведоку показала и извод из ратних белешки команданта ВРС Ратка Младића у којем пише да је Момир Гарић "командант новосарајевске лаке бригаде са 730 људи". Гарић је на то рекао да "не зна да је та бригада постојала" и да "први пут чује да је био њен командант".

При исказу да "само становништво Сарајева никада није било гађано", већ "на стотине војних циљева", сведок је остао и пошто је саслушао прислушкивани разговор из маја 1992. у којем Момо Гарић каже да је сарајевско насеља Храсница скоро "сравњено".

Суђење Караџићу, оптуженом и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и за узимање "плавих шлемова" УН за таоце, биће настављено сутра.

Караџић тражио саслушање сведока који су оптужени пред Судом БиХ

Некадашњи председник Републике Српске Радован Караџић затражио је од председника Суда БиХ Медџиде Кресо да одобри саслушање неких од оптужених пред Судом БиХ, а који су на његовој листи сведока одбране.

Караџић је затражио да његов правни савјетник Питер Робинсон испита ове сведоке у затворима у којима се налазе, саопштено је данас из Хашког трибунала.

На листи сведока су Александар Радовановић, Франц Кос, Васо Тодоровић, Менделев Дурић и Станко Којић.

Караџић је затражио да интервјуи буду одржани у седмици од 7. јануара 2013. уз напомену да нема ништа против да разговору присуствују и њихови адвокати.

 

(Бета)

 

http://www.nspm.rs/hronika/radovan-karadzic-trazio-saslusanje-nekih-od-optuzenih-pred-sudom-bih-u-svojstvu-svedoka-odbrane-pred-haskim-tribunalom.html

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2012 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску