• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Официр ВРС: Маркале не могу бити погођене минобацачем
Официр ВРС: Маркале не могу бити погођене минобацачем Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
уторак, 23 октобар 2012 18:53

БИХ | 23/10/2012 | 17:48     

 

Извор: Агенције

Одбрану пред Хашким трибуналом, Радован Караџић наставио је данас свједочењем официра Војске РС Стевана Вељовића који је негирао навод оптужнице да је минобацачка граната у августу 1995. на сарајевској пијаци Маркале била испаљена са положаја ВРС.

Вељовић, тадашњи официр Прве романијске бригаде ВРС на положајима око Сарајева, изјавио је да "на Маркале уопште не може пасти минобацачка граната" и да "100 одсто" не може "погодити баш то мјесто".

- Ја смијем живот дати, а смијем и стати на то мјесто, па нека ме неко гађа - казао је Вељовић, додајући да су минобацачи из састава његове бригаде у вријеме експлозије на Маркалама били у околини Требиња.

Назначио је и да брдо Требевић са којег је по оптужници граната долетила, због пошумљености није погодно за дејство минобацача.

Он је тврдио да је на Маркалама гранату подметнула и са даљине активирала "муслиманска страна" да би изазвала страну војну интервенцију против Срба. У писаној изјави коју је Караџић увео у доказе, Вељовић је као и претходни свједоци одбране тврдио да ВРС око Сарајева није изводила офанзивне, већ само одбрамбене акције, штитећи српска насеља и становништво и спријечавајући пробоје Армије БиХ. Посвједочио је и да његова бригада никада није гађала цивиле, већ само војне циљеве са којих је отварана ватра. Вељовић је изјавио и да ВРС није узвраћала ватру ако је непријатељски положај био у цивилном објекту, иако је на то имала право. То је, по његовим ријечима, било изричито забрањено зато што би АБиХ "одмах оптуживала четнике за разарања".

Унакрсно испитујући свједока, тужитељка Керолин Еџертон сугерисала је да у свједочењу на суђењу команданту Сарајевско-романијског корпуса ВРС Драгомиру Милошевићу, Вељовић "није негирао да су Маркале гранатиране", већ је само пружио алиби генералу Милошевићу. Вељовић је то одбацио, тврдећи да га о самом инциденту Милошевићеви браниоци нису ни питали. Тужитељка је, иначе, другу експлозију на Маркалама назвала "најконтроверзнијим инцидентом у историји" рата у БиХ.

Првостепено вијеће трибунала прогласило је генерала Милошевића кривим за гранатирање Маркала и терорисање цивила у Сарајеву, али га је жалбено вијеће потом ослободило одговорости, уважавајући његов алиби да је у то вријеме био на лијечењу у Београду. Милошевић је правоснажно био осуђен на 29 година затвора. Свједок Вељовић негирао је и да је ВРС на Сарајево испаљивала модификована авио бомбе.

Он је тврдио да овај корпус никада није гађао Баш-Чаршију, јер да је то радио "од Баш-Чаршије ништа не би остало. Можемо и сад да изађемо на терен и вјештачимо да је Баш-Чаршија иста као што је била 1980", узвратио је Вељовић.

Извештај Унпрофора да је на сарајевски Стари град једног дана у октобру 1993. "пало 500 граната", свједок је назвао "страшном неистином", тврдећи да би, да је то била истина, то подручје било "сравњено са земљом", а "погинуло би на хиљаде цивила".

Послије Вељовића, Караџић је пред судије извео бившег официра Игманске бригаде ВРС Синишу Максимовића који је поновио да је та војска дејствовала само по војним циљевима. Тврдњом да његова јединица није имала обучених снајпериста, Максимовић је у кратком исказу оповргавао одговорност ВРС за неколико снајперских инцидената из оптужнице у четврти Седреник.

Због овонедељних празника, суђење Караџићу биће настављено идуће седмице.

 

В.Д.    


http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=72624

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2012 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску