• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести "Наша војска није терорисала Сарајево"
"Наша војска није терорисала Сарајево" Штампа Ел. пошта
Написао Срна / Вести   
субота, 20 октобар 2012 02:40

18. 10. 2012. 20:00h | Срна

Двојица бивших официра Војске Републике Српске /ВРС/ Благоје Ковачевић и Душан Шкрба негирали су пред Хашким трибуналом, као сведоци одбране Радована Караџића, наводе оптужнице да је ВРС током рата у БиХ неселективним гранатирањем и снајперисањем терорисала становништво Сарајева.

 Армија БиХ је, ради изазивања међународне интервенције, ватром из околине заштићених цивилних објеката у Сарајеву провоцирала ВРС да узврати и проузрокује цивилне жртве : Благоје Ковачевић

Тадашњи пуковник и командант пешадијског батаљона размештеног око Сарајева Благоје Ковачевић рекао је да ни он ни други српски официри нису имали намеру, нити наређење да тероришу становништво Сарајева.

Ковачевић и други сведок Душан Шкрба, командант артиљерије Сарајевске бригаде ВРС, тврдили су да је ВРС само бранила своје положаје и спречавала пробој Армије БиХ из града, као и да је ватру отварала искључиво када су животи војника и цивила били угрожени.

Према њиховим исказима, Армија БиХ је, ради изазивања међународне интервенције, ватром из околине заштићених цивилних објеката у Сарајеву провоцирала ВРС да узврати и проузрокује цивилне жртве.

Ковачевић је нагласио да је отварање ватре из њихове близине те објекте учинило "легитимним војним циљевима". Он је посведочио да у његовим јединицама, супротно наводу оптужнице, није било обучених снајпериста.

Током унакрсног испитивања тужиоца Керолин Еџертон, Ковачевић је потврдио да је у Сарајеву било цивилних жртава, али да није имао никаквих информација о учинку ватре ВРС на циљеве у граду, осим оног што је видео на телевизији.

"У близини линија раздвајања и на самим линијама живели су цивили. Свако дејство у граду ће изазвати цивилне жртве", рекао је Ковачевић, који је сада генерал Оружаних снага БиХ.

Наводећи као пример да је Армија БиХ пуцала из покретних минобацача из околине болнице и других цивилних објеката у Сарајеву, Ковачевић је рекао да је то рађено намерно како би се изазвала погибија цивила и то приказало као терорисање цивила.

Шкрба је негирао да је у августу 1995. године његова јединица могла испалити минобацачку гранату на пијацу Маркале, која је убила и ранила десетине грађана, зато што су сви минобацачи од 120 милиметара у то време били под контролом Унпрофора.

Он је рекао да никада није пуцао на болнице на Маријин Двору и на Кошеву, иако је из њихове близине Армија БиХ отварала ватру.

Данас започето унакрсно испитивање Шкрбе, тужиоци ће наставити у понедељак, 22. октобра.

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/262832/Nasa-vojska-nije-terorisala-Sarajevo

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2012 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску