• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Свједок: Маркале терористички акт, нису погођене гранатом
Свједок: Маркале терористички акт, нису погођене гранатом Штампа Ел. пошта
субота, 20 октобар 2012 02:14

19:23 | 16/10/2012 | Агенције

Први свједок одбране Андреј Демуренко изјавио је данас пред Хашким трибуналом на суђењу Радовану Караџићу, оптуженом за геноцид у БиХ, да минобацачка граната која је у августу 1995. испред сарајевске пијаце Маркале убила и ранила десетине и грађана није могла бити испаљена са положаја Војске Републике Српске.

"Маркале нису биле погођене минобацачком гранатом, то је био терористички акт на улицама Сарајева", рекао је руски пуковник Демуренко, који је учествовао у истрази као официр Унпрофора, сугеришући да је мина постављена на тлу могла имати исти ефекат и оставити исти кратер на тлу.

"Шанса да једна граната из минобацача погоди једну малу улицу је један у милион, нарочито ако је годину дана раније погодила исто тако малу улицу. То је потпуно немогуће", рекао је свједок, алудирајући на прву експлозију на Маркалама у фебруару 1994.

Караџић (67), тадашњи предсједник Републике Српске и врховни командант ВРС, оптужен је, између осталог, за терорисање становништва Сарајева артиљеријским и снајперским нападима, 1992-95.

Према оптужници, гранату која је 28. августа 1995. на улици испред Маркала убила убила 43, а ранила 75 особа, испалила је ВРС са положаја око града.

По оптужници, у првом инциденту на Маркалама 5. фебруара 1994. погинуло је 66, а рањено 140 грађана. У јутрошњој изјави, Караџић је експлозије на Маркалама назвао "бесрамним триковима" и "подвалама" муслиманске стране.

Демуренко, који је 1995. служио у Унпрофору као начелник штаба у сектору Сарајево, изјавио је да је учествовао у истрази о другој експлозији на Маркалама и да је на пијаци био два сата послије експлозије.

Када се вратио у штаб Унпрофора, како је нагласио, био је изненађен изјавом представника међународних снага који је окривио босанске Србе, иако је истрага била у току.

Демуренко је посвједочио да је Унпрофор потом из балистичких резултата истраге о експлозији на Маркалама, за које је сугерисао да су били исправни, извео погрешан закључак да је ватра отворена са положаја ВРС.

"Они су истрагом утврдили само угао пада гранате и правац из којег је долетјела и смјеста су упрли прстом на такозване агресоре", казао је Демуренко.

На основу правца из којег је граната, по истрази Унпрофора, долетјела, руски пуковник је, узимајући у обзир снагу експлозивног пуњења гранате, прорачунао да је пројектил могао бити испаљен са три положаја ВРС око града, али и са исто толико положаја Армије БиХ ближим граду.

Како је посвједочио, Демуренко је затим обишао сва три положаја ВРС и утврдио је да је са њих немогуће испалити минобацачку гранату на подручје Маркала или уопште употријебити минобацач. Ти положаји били су "на стијенама, на обронцима или у шуми", рекао је свједок, напомињући да ни на једној локацији није пронашао никакве трагове испаљења.

У унакрсном испитивању, тужилац Алан Тигер (Тиегер) тврдио је да је Демуренко погрешно разумио правац који су утврдили Унпрофорови француски стручњаци због различитих мјерних јединица.

Свједок је, међутим, узвратио да то "није било битно" и да се служио правцем испаљења који су на карти утврдили француски истражитељи, испитујући све могуће положаје минобацача.

Служећи се првостепеном пресудом којом је Трибунал осудио тадашњег команданта Сарајевско-романијског корпуса Драгомира Милошевића за друго гранатирање Маркала, тужилац Тигер је тврдио да је Демуренко из техничких разлога истражио само уже, а не шире подручје могућих минобацачких положаја.

"Ја вјерујем суду", одговорио је свједок. На питање тужиоца да ли то значи да одустаје од свог исказа, казао је да није правни стручњак него војник и да је све што је могао рећи већ рекао.

Генерала Милошевића, жалбено веће Трибунала накнадно је ослободило кривице за Маркале, усвајајући његов алиби да критичног дана није био у БиХ, али га је осудило за терорисање града на 29 година затвора. У коначној пресуди је утврђено да је граната на пијацу долетјела са положаја ВРС.

Унакрсно испитивање Демуренка, тужилац Тигер наставиће сутра.

 

В.Ч.


http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=72104

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2012 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску