• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Ирски генерал открио тајну гранатирања
Ирски генерал открио тајну гранатирања Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
петак, 19 октобар 2012 00:00

18. 10. 2012. 13:11h | Ђ. Баровић - Вести

Пензионисани генерал ирске војске и некадашњи војни посматрач УН у Сарајеву Пол Конвеј изјавио је на суђењу Радовану Караџићу да је децембра 1995. или јануара 1996. године уочио тајни минобацачки положај муслиманске војске са најмање четири минобацача чије су цеви биле окренуте не ка положајима босанских Срба, већ ка центру Сарајева, те да је са овог положаја могла да дође и граната која је експлодирала на пијаци Маркале 1995. године.

Конвеј који је од 2005. године у саставу Парламента Ирске објаснио је да је тај положај видео током редовног патролирања и да је био шокиран.

- Тај положај је био добро маскиран и налазио се на једној стрмини са северне стране пута и паралелно са реком, близу положаја Армије БиХ у јужном делу Сарајева.

- Откриће тог борбеног положаја оставило је на мене дубок утисак јер нисам био свестан његовог постојања упркос чињеници да се налазио у зони одговорности Зулу тима УН коме сам припадао.

Притом, као официр за везу сам био упознат са фиксним распоредом борбених положаја. Не сећам се ни да су други официри Зулу тима или штаба УНМО знали за постојање тог борбеног положаја - казао је Конвеј.

Пол Конвеј: Пет хитаца

Конвеј је изјавио да је оног дана, када се одиграо инцидент на пијаци Маркале, чуо пет хитаца.

- Међутим, звук тих граната није био онакав какав би се очекивао од пројектила 120 милиметара, него много тиши. Зато сам и мислио да се експлозије нису одиграле у надлежности нашег тима. Али, видео сам праменове дима и команди потврдио да је дошло до погодака - казао је Конвеј.

Одговарајући на питање тужиоца на шта је мислио када је рекао да су цеви минобацача са тајног положаја биле усмерене ка Сарајеву, сведок је објаснио да је то био "доста добар војни положај" за север града.

Адреј Демуренко

Током преподнева, своје сведочење је завршио први Караџићев сведок, пензионисани пуковник руске војске и некадашњи високи официр Унпрофора у Сарајеву, Адреј Демуренко.
 

Брамерцу довољно доказа

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је да о кривици Караџића има довољно доказа.
"Презентовали смо веома јак случај против Караџића. Његово право је да презентује у својој одбрани оно што жели, али на крају дана до судија је да одлуче. Ми смо изложили све доказе које смо прикупили, односно око 300 сведока и више од 6.000 доказних материјала", казао је Брамерц.

Демуренко, који је и војни експерт, поновио је ранију тврдњу да Срби нису августа 1995. године гранатирали сарајевску пијацу Маркале како је означено у тадашњем извештају УН, што је послужило и за бомбардовање положаја Војске РС.

- Сматрам да пијаца Маркале није била погођена минобацачком гранатом, већ да је то био терористички акт на улицама Сарајева. Овакав кратер је могао да буде последице и мине постављене на тлу. Таква експлозија би произвела исти ефекат - објаснио је руски пуковник који је недуго после ове експлозије обелоданио и резултате своје истраге о том догађају.

- Обишао сам три могућа положаја Војске Републике Српске око града одакле је могла да буде испаљена минобацачка граната 120 милиметара, али да ни са једне од њих конфигурација терена то није дозвољавала. Али, са исто толико положаја Армије БиХ ближим граду било је могуће испалити ову гранату - казао је Демуренко.

Унакрсно испитујући Караџићевог сведока, тужилац Алан Тигер је изнео тврдњу да је овај сведок погрешно разумео правац који су утврдили Унпрофорови француски стручњаци због различитих мерних јединица што је сведок одбацио као нерелевантним.

- Утврђујући могућу путању гранате служио сам се управо правцима испаљења која су на карти утврдили француски истражитељи - узвратио је овај руски пуковник и додао да је након јавног противљења званичној верзији догађаја на Маркалама очекивао реакцију својих претпостављених и команде Унпрофора која је изостала.

- Очекивао сам да ће ме барем неко било шта питати о мом извештају, али то се није догодило. Уместо тога углавном сам добијао претње: "Бићеш отпуштен" или "Убићемо те" - казао је Демуренко.

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/262585/Irski-general-otkrio-tajnu-granatiranja

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2012 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску