• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Маркале гађанe са положаја Армије БиХ?
Маркале гађанe са положаја Армије БиХ? Штампа Ел. пошта
Написао Политика   
четвртак, 18 октобар 2012 13:00

Хроника

(фото архива Политике)
(фото архива Политике)

Други сведок одбране Пол Конвеј изјавио је јуче на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом да је крајем 1995. у околини Сарајева открио минобацачки положај Армије БиХ са којег је тог лета, према одбрани, могла бити испаљена граната на сарајевску пијацу Маркале.

Ирски официр Конвеј који је у то време био војни посматрач УН на пункту јужно од Сарајева, између положаја Армије БиХ и ВРС казао је да је 28. августа 1995. око 11 сати пре подне са тог пункта чуо неколико пригушених експлозија и да је убрзо затим угледао дим изнад Маркала.

 

„Нисам могао да утврдим одакле је ватра дошла”, назначио је он.

У децембру те године, Конвеј је, како је рекао, открио минобацачки положај Армије БиХ јужно од Сарајева, на којем су била најмање четири минобацача окренута ка граду. Тај положај био је удаљен око три километра од пијаце Маркале, прецизирао је сведок.

На питање Караџића да ли је Унпрофор раније могао да открије тај положај, сведок је одговорио: „Није било могуће да се иде тамо – на обе стране пута до тог положаја били су контролни пунктови. Никада раније није нам било дозвољено да идемо тамо”.

Током унакрсног испитивања, тужитељка Киберли Вест сугерисала је сведоку да он, насупрот Караџићевој тврдњи, никада није изјавио да је минобацачки положај Армије БиХ који је видео јужно од Сарајева био „у правцу из којег је граната наводно долетела” на Маркале.

Он је, пошто га је тужитељка позвала, на мапи уцртао два правца из којег је, по истрагама Унпрофора, граната на Маркале могла долетети, а минобацачки положај Армије БиХ остао је ван њих.

Осврћући се на изјаву сведока да је чуо „пригушене експлозије” из правца Маркала, тужитељка Вест сугерисала је да звук испаљивања гранате од 120 милиметара није „пригушен” и да би га Конвеј морао чути да је ватра била отворена са оближњих положаја.

 

Д. Ч.


објављено: 18.10.2012.

 


http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Markale-gadjane-sa-polozaja-Armije-BiH.sr.html

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2012 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску