• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: Није било назнаке да је у Сребреници неко убијен
Караџић: Није било назнаке да је у Сребреници неко убијен Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
среда, 17 октобар 2012 00:00

Е. Р. | 16. октобар 2012. 10:29 > 20:12 |

 

Уместо што сам оптужен за злочине у нашем грађанском рату, требало би да будем награђен – рекао је Караџић, на почетку изношења одбране у Хагу

ПРВИ председник Републике Српске Радован Караџић који је у Хашком трибуналу у уторак почео да износи одбрану изјавио је да није крив као и да је број жртава мањи четири пута од оног броја који се објављује у медијима.

- Уместо што сам оптужен за злочине у нашем грађанском рату, требало би да будем награђен зато што сам учинио све што је у људској моћи да не дође до грађанског рата и умањим патњу људи - рекао је Караџић.

- Зато сам потписао и спровео бројна примирја и заустављао нашу војску пред победама и стално трагао за миром и прихватио четири од пет мировних планова.

Оптужени први председник РС рекао је и да ништа није указивало на то да је после уласка српске војске у Сребреницу 1995. године, неко убијен, као и да су сви били изненађени када су сазнали да муслимани желе да оду из тог места. испричао је и да је пуштао хуманитарне конвоје да се крећу, упркос томе што су некада коришћени за превоз наоружања.

Караџић, који је оптужен за геноцид у Сребреници, прогон несрпског становништва, злочине у Сарајеву и узимање „плавих шлемова“ за таоце, тврдио је да никада није био писмено или усмено обавештен да је после уласка српске војске у Сребреницу забележен иједан инцидент са смртном последицом.

Он је рекао и да је после доласка Мадлен Олбрајт „која је видела неко тело на површини“, наредио најтемељнију истрагу сваке смрти везане за Сребреницу. Када га је наследила Биљана Плавшић средином 1996. године, Сребреницу више није могао да прати.

Према његовим речима, Насер Орић је често нападао и убијао цивиле.

Први Караџићев сведок је руски пуковник Андреј Демуренко, који је био припадник Унпрофора у Сарајеву. Он би требало да сведочи да минобацачка граната која је испред Маркала убила 43 људи није испаљена са положаја Војске РС.

 

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.292.html:401456-Karadzic-Nije-bilo-naznake-da-je-u-Srebrenici-neko-ubijen

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2012 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску