• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Сусрети Соња Караџић Јовичевић: Време је за промене
Соња Караџић Јовичевић: Време је за промене Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
уторак, 15 јул 2014 17:55

А. Мацановић | 14. јул 2014. 07:02 |

Соња Караџић Јовичевић, кандидат СДС за посланика у скупштини РС: Борићу се за помоћ породицама. Надам се слободи за оца Радована

БАЊАЛУКА - Соња Караџић Јовичевић улази у политику. На предстојећим октобарским изборима биће кандидат за посланика у Народној скупштини Републике Српске, а за ту функцију је једногласно кандидовао Општински одбор Српске демократске странке на Палама.

За „Новости“ говори о свом будућем политичком ангажману, али и о много познатијем оцу - Радовану Караџићу.

- Добити тако широку подршку базе СДС на Палама, које су колевка и СДС и Републике Српске, значи и част и одговорност. Надам се да је кандидатура потврда мог рада током претходних година и знак поверења чланства.

 

* За шта ћете се залагати као посланик, ако будете изабрани?

- Моје интересне зоне су породица, омладина, здравствени систем, дијаспора. Враћање снаге породици, помоћ младим брачним паровима, трудницама, породиљама, планско усмеравање школараца и омладине које не води ка вишегодишњем чекању на бироима, квалитетан и ефикасан здравствени систем, системско укључивање дијаспоре у политички и економски живот РС. Али посланик мора да буде информисан и о другим стварима од интереса за РС и да о томе доноси ваљане одлуке. Предстоји ми доста учења, али на то сам навикла, будући да као лекар и дан-данас учим.

* Да ли ова кандидатура значи и неко значајније политичко ангажовање у будућности?


ПОВРАТАК НОРМАЛНОМ ЖИВОТУ

* Како данас живи породица Караџић? Како су изгледале протекле године, у којима нисте били много у јавности?

- Моја мајка је у пензији коју је једва остварила и то са признатих само пола радног стажа. Брат је недавно први пут у животу добио посао. Ја приводим крају специјализацију из радиологије и радим у Дому здравља након више од 10 година забране да радим. Дакле, учимо се нормалном животу на који, током дугог низа година, нисмо имали право. Нарочито наша деца.

- Сада не размишљам о томе. Довољно је велика част и одговорност коју носи ова кандидатура да бих је сматрала само степеницом у неком путу навише. Сматрам да је позиција народног посланика изузетно значајна, и то је за сада то.

* Шта очекујете од избора?

- Промене. Друге људе, мишљења, идеје, напоре. Скидање државе са апарата и дисање пуним плућима. Рад, реди дисциплину. Систем кажњавања и награђивања према заслугама, а не према партијској припадности. У почетку ће бити болно и мучно, али неће бити безнадежно и узалуд. Коначно треба да се угледа светло на крају тунела.

* Како коментаришете тврдњу СНСД и Милорада Додика да је СДС данас пробосанска странка?

- Није време да узмем учешће у политичким препуцавањима. За то никада није касно. Мислим да моја кандидатура сама говори о мојим ставовима о томе и без других коментара.

* Непосредно пред одржавање избора у БиХ, на суђењу вашем оцу у Хагу ће бити изнесене завршне речи одбране и тужилаштва. Шта очекујете?

- Ако говоримо о праву и правди, о доказима који су унесени у спис, Радован Караџић треба да буде пуштен одмах. Да је његова наводна кривица толико очигледна, била би и лако доказива. Тужилаштво би извело три сведока, показало пет докумената и све би било готово и кристално јасно за два дана.

Друга је ствар што од њих до сада не видесмо ни право ни правду. Каква год пресуда била, осим ослобађајуће, носиће дугорочну поруку свим малим народима и њиховим вођама да је борба против насилног распада државе, против геноцида и етничког чишћења, какве су доживели Срби широм бивше Југославије, кривично дело уколико је у супротности са интересима неких „великих“ сила.


ОДЛАСЦИ У ХАГ

* Да ли одлазите у посету оцу и каква су његова размишљања о ситуацији у РС?

- У посете оцу успем да одем једном до два пута годишње. Мало разговарамо о ситутацији у РС, јер нам је сваки тренутак драгоцен. Своја виђења о ситуацији у РС, Србији, свету имао је прилику да изнесе у великом броју интервјуа медијима широм света за ових шест година колико је у Хагу.
Вести из Рубрике


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/republika_srpska/aktuelno.655.html:500657-Sonja-Karadzic-Jovicevic-Vreme-je-za-promene

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2014 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску