• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Одлука да се Радовану Караџићу не одобри поновно суђење не одговара нормама Хашког трибунала
Одлука да се Радовану Караџићу не одобри поновно суђење не одговара нормама Хашког трибунала Штампа Ел. пошта
Написао Глас Русије   
четвртак, 06 септембар 2012 21:27

Григориј Соколов
6.09.2012, 14:40 | Глас Русије
    
Током суђења генералу Ратку Младићу дошло се до нових чињеница у вези са бившим лидером босанских Срба Радованом Караџићем, који је оптужен за ратне злочине, а које му иду у прилог. Хашки трибунал одбио је могућност поновног суђења у овом случају. Према речима одбране, суд је прекасно добио документе који доказују невиност Караџића. Судско веће Трибунала је саопштило да је окривљени имао сасвим довољно времена да се упозна са предметом, и да због тога поновно суђење нема смисла.

Овај случај је за „Глас Русије“ прокоментарисао стручњак за међународно право др Александар Мезјаjев:

Одлука о одбијању поновног суђења није неочекивана. По мом мишљењу, она не одражава оне правне норме које суд треба да примењује. По мојој евиденцији, суд је Караџићева права нарушио већ 58 пута. У неким случајевима, суд једноставно не може а да не прихвати ову чињеницу.

 

Али, судије су смислиле нову формулу којом су признале да је било нарушавања, али да то нема никаквих последица, па ни за окривљеног. Мислим да такву формулацију нема потребе коментарисати. Истина, мислим да постоји могућност да ипак дође до новог суђења. Али, до тога ће вероватно доћи тек када то буде потребно самом Трибуналу. На пример, са циљем да продужи свој рад. Сада постоје две паралелне судске структуре: Међународни трибунал за бившу Југославију и Међународни резидуални механизам за управљање Трибуналом, којем се сада постепено предају сви случајеви. Али, постојаће и један број органа ће наставити да раде паралелно. А с обзиром на чињеницу да је председник и једне и друге судске инстанце тј. оба Трибунала једна те иста особа, може доћи до апсолутно најразличитијих комбинација. Што се ефикасније Караџић буде бранио, треба очекивати утолико више нарушавања његових права.

Већ сада неки Караџићеви потези  изазивају дивљење Александра Мезјajева:

Прво, чињеница да је Радован Караџић позивао као сведоке одбране прилично јединствене личности. Конкретно, то је, на пример, бивши амерички председник Бил Клинтон, као и неки од међународних посредника, али и значајне фигуре током рата у Босни: Ејуп Ганић, Харис Силаијџић. Ово говори о томе да се Караџић не плаши истине. Одбијање ове, горепоменуте господе да се појаве пред судом, сугерише да се истине боји сам Трибунал.

Али хипотетички, ако се ови људи заиста појаве на суду, Караџићева одбрана  ће бити јединствена. Обично, окривљени позива као сведоке одбране оне који су на његовој страни. Али, Караџић позива оне који се непријатељски осносе према њему. Дакле, овде се мора изразити поштовање и дивљење, са обзиром на то колико је храбро спреман да се брани.

Чули сте мишљење стручњака за међународно право др Александра Мезjајева, поводом одбијања Хашког Трибунала да понови суђење Радовану Караџићу.

 

 

http://serbian.ruvr.ru/2012_09_06/odluka-da-se-radovanu-karadzicu-ne-odobri-ponovo-saslusanje-ne-odgovara-normama-haskog-tribunala/

 

Редрактура и лекура превода: А.М.

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2012 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Помоћ за Републику Српску