• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Критичар Ратка Младића брани Србе
Критичар Ратка Младића брани Србе Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг   
недеља, 02 септембар 2012 00:00

29. 08. 2012 | Танјуг

Мајкл Добс, бивши дописник америчког дневника "Вашингтон пост" из некадашње Југославије, познат као критичар бившег команданта војске Републике Српске Ратка Младића, изазвао је бројне реакције када је на свом блогу, на Интернет сајту "Форин полиси" (Foreign Policy) написао текст под насловом "У одбрану Срба"

У уводу текста, Добс најављује да ће написати серију чланака којима ће покушати да читаоцима приближи "размишљања" Младића и да "страшни рат у бившој Југославији осмотри очима Срба, које велика већина људи на Западу сматра за агресоре". Добс наводи да, "иако је много говорио о Младићевим злочинима против босанских Муслимана, не жели да имплицира да су само Срби чинили ратне злочине у бившој Југославији, нити да су само српски лидери одговорни за рат".

"Заправо, Срби су имали неке сасвим оправдане разлоге за забринутост, како пре, тако и током рата, које западни коментатори често превиђају и стварају изразито црно-белу слику сукоба. Главни разлог за забринутост било је питање безбедности и права око два милиона Срба који су живели у отцепљеним републикама Хрватској и Босни. Ужасни злочини које су током Другог светског рата хрватске усташе починиле над Србима, како у Хрватској, тако и у Босни, још су свежи у сећању многих Срба и оживели су под утицајем отровне пропаганде српског лидера Слободана Милошевића", оцењује Добс. Анализирајући почетак ратова у бившој Југославији, Добс долази до закључка да је у западној политици према тој земљи постојала противречност.

"Европа је, уз подршку САД, признала назвисност отцепљених република... То практично значи да су Хрвати и Муслимани добили право да се отцепе од Југославије, док је Србима ускраћено право да се одвоје од Хрватске, односно Босне. Крхка етничка равнотежа коју су одржавале велике силе после Првог светског рата и коју је четири деценије после Другог светског рата наметао маршал Тито (Хрват), била је нарушена", пише Добс. Као последица ових догађаја, уследио је, сматра Добс, неизбежни распад Југославије.

"С друге стране, САД и Европа, које су и створиле Југославију, требало је да буду много енергичније у успостављању и наметању правила о отцепљењу, која гарантују права мањинама", додаје Добс. Бивши новинар "Вашингтон поста" је на свом блогу поставио и део протесног писма поводом текста о Србима, које му је упутио потпредсник Конгреса северноамеричких Бошњака Хамдија Ћустовић. Ћустовић захтева да се Добс извини, оптужујући га да "попушта Србима", који су га, како подсећа, већ толико критиковали због његових ранијих текстова о Младићу.

Ћустовић, такође, упоређује "пројекат велике Србије Слободана Милошевића" са Хитлеровим покушајима да "консолидује све Немце у једну велику немачку државу". "Мислим да сам показао кроз моје писање да сам на страни жртава етничког чишћења и геноцида, па стога не видим разлога да се извињавам. Као што сам више пута јасно истакао, мислим да је Милошевићева политика донела ужас свим народима бивше Југославије, а не само Србима. С друге стране, мислим да је поређење Милошевића са Хитлером обмањујуће и погрешно је кривити искључиво једну страну за сва зла која је донео рат", одговара Добс Ћустовићу.

 

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/240277/Kriti%C4%8Dar+Ratka+Mladi%C4%87a+brani+Srbe.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2012 >
н п у с ч п с
            1
3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Помоћ за Републику Српску