• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Караџић није знао о догађајима у Сребреници
Караџић није знао о догађајима у Сребреници Штампа Ел. пошта
понедељак, 20 август 2012 12:00

МТБЈ: Игре с подацима?
4.08.2012, 15:37 | ruvr.ru
    

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, коме МТБЈ суди за војне злочине и геноцид за време рата у БиХ, тражио је од Трибунала нову расправу у свом случају. У документу који је Караџић послао МТБЈ стоји да су његовим адвокатима исувише касно предати подаци који сведоче о његовој невиности.

У бројкама то изгледа овако: од 1.625 сведочанстава и изјава датих Тужилаштву одбрани нису предата 406. Због прекршаја од стране тужилаштва, поступак над Караџићем је погрешно вођен од самог почетка, пише у документу.

Неке чињенице, и не само у Караџићевом случају, нас озбиљно терају да се замислимо: какве игре МТБЈ игра с подацима?

Први пример: Хаг већ дуже време не враћа архиве одузете Републици Српској, која је у саставу БиХ. Власти РС су то више пута захтевале од МТБЈ, јер те архиве садрже информације које су неопходне за нормално функционисање администрације ентитета. Враћен је само мали део, и то по сопственом нахођењу МТБЈ-а.

Други пример: 2009. су у БиХ били зачуђени изјавом главног тужиоца МТБЈ Сержа Брамерца да је у Хагу уништено око хиљаду доказа сакупљњних из масовних гробница код Сребренице, за шта, иначе, суде Радовану Караџићу и Ратку Младићу.

Брамерц је то објаснио „немогућношћу да се докази архивирају“, „хигијенским потребама“, рекао је и да је све сачувано у бази података, као и да је то „уобичајена процедура“, коју, иначе, није наредио он, већ бивша тужитељка Карла дел Понте. Овако или онако, адвокат који представља интересе породица жртава Сребренице био је незадовољан одговором. А експерт за балканска питања, новинар Мајкл Монтгомери је, позивајући се на своје изворе блиске МТБЈ, тврдио да су међу уништеним материјалима биле, на пример, и личне исправе нађене у масовним гробницама, а не само предмети који  нису директно повезани ни са ким од убијених, као што је, рецимо, повез за очи, како је говорио Брамерц.

Дакле, о чему се ради ако је бивши председник Републике Српске Радован Караџић постао још једна жртва игре с подацима и ако заиста није добио четвртину укупних доказа? О непажљивости Хага? О журби, која је добра само у лову на инсекте? Јер главни процеси нису доведени до краја, а Трибунал треба да до 2014. буде затворен и претворен у институцију под извештаченим називом „Резидуални механизам“. Мишљење руског стручњака за међународно право, правника Александра Мезјајева:

Испоставило се да је Тужилаштво пре почетка процеса поседовало информацију да Караџић није знао о догађајима у Сребреници. Била су то сведочења министра унутрашњих послова РС Ковача, генерала Југословенске народне армије Васиљевића. Да је Караџић имао ту информацију, могао је да је предочи великом броју сведока за време унакрсног испитивања. Ту се чак не може говорити о случајности или грешци. Видимо да је Тужилаштво намерно утајило доказе.

Очигледно је да има шта да се крије. У праведност судских процеса у Хагу сумњају не само у Србији и Русији, већ и преко океана. Професор међународног права Универзитета у Илиноису, који је раније представљао интересе БиХ у Међународном суду правде у Хагу, Френсис Бојл сматра да Радован Караџић и Ратко Младић могу поновити судбину бившег председника Југославије Слободана Милошевића. Српско издања „Блиц“ наводи речи правника: „Врло је могуће да ће они изненада умрети, пре изношења кључних доказа“.


http://serbian.ruvr.ru/2012_08_14/MTBJ-igre-s-podacima/

Лекторске интервенције: karadzic-odbrana.com

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2012 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску