• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Миливоје Бато Иванишевић: Није било „шкорпиона“ у Сребреници
Миливоје Бато Иванишевић: Није било „шкорпиона“ у Сребреници Штампа Ел. пошта
Написао Правда   
понедељак, 09 јул 2012 00:00

Тема дана | 3. јул 2012. | 19:40

Драган Башовић


БЕОГРАД – У Сребреници током операција Војске Републике Српске 11. јула 1995. године није било припадника паравојне формације „Шкорпиони“ – каже за „Правду“ члан тима за одбрану Радована Караџића пред Хашким трибуналом Миливоје Бато Иванишевић.

Према томе, додаје он, мајор француске војне обавештајне службе који је пребегао у Белорусију са документима који наводно сведоче о улози „Шкорпиона“ у Сребреници и контроли западних обавештајних служби над њима, не може имати доказе који би то поткрепили.

На питање да ли су „шкорпиони“ били присутни у Сребреници јула 1995. године, Иванишевић каже:

- То није могуће. Био сам у Сребреници у време када је ВРС ослобађала тај део територије. Наше регуларне трупе не би дозволиле било каквим паравојним формацијама да се туда крећу.

 

Да ли постоји документација која би потврдила везу између Насера Орића, западних обавештајних служби и „шкорпиона“?

- Доста се прича о тим документима. Тврдим да тај мајор не може показати ниједан документ да су паравојне јединице учествовале у операцији српске војске у Сребреници. Све су то приче рекла-казала, а како је прошло скоро 20 година од тих догађаја, таквих прича биће још. Реч је о томе да многи гледају да покажу да знају више од нас који се озбиљно бавимо тим временом.

Мислите на вас у Караџићевом тиму?

- Да. Неки који желе да стекну популарност преко тема које су популарне, а ово је једна од тих тема, нису заправо озбиљни људи. Има таквих и они гледају да се у новинама и медијима што више појављују. Они не кажу ништа више од онога што се већ знало и што није објављено. То је манипулација већ познатим материјалима.

Која су то имена?

- Не бих да их именујем, не желим да имам ништа са њима. Један од тих коме сам дао практично све што сам имао о Сребреници, сада то објављује као своју књигу. И ова прича о француском мајору не заслужује веродостојност. Ништа тај нема.

Како коментаришете ослобађање Радована Караџића од оптужбе која се односила на наводни геноцид 1992. године?

- Немају они доказе ни за 1992. годину ни за остали период рата. Није било геноцида у Сребреници. Иза Хага стоје они који оно што не могу постићи правним инструментима и преко судова покушавају политичким притисцима. Из политичких структура долазе инструкције да нам се припише геноцид. Међутим, ниједан суд није пресудио да је у Сребреници био геноцид.

То је рекао и председник Томислав Николић и био жестоко нападан у светским медијима и Сарајеву где су се позивали на неке пресуде. Шта је ту тачно?

- Суд није рекао да је био геноцид, већ су то патрљци у образложењима неких пресуда.

Иде ли та одлука Хашког трибунала ипак у корист српске стране?

- Па не може се геноцид парцијализовати и рећи: овде је био, а тамо није, или тада је био, а касније није. Значи по њима у Братунцу није био геноцид, а у Сребреници јесте, и 1992. није био, а 1995. године јесте. То тако не може. Геноцида или нема или има. То ослобађање од оптужбе за 1992. годину је правна манипулација. Онај ко то подржава признаје и остале пресуде у Хагу, као на пример пресуде Галићу и Милошевићу (командантима Сарајевско-романијског корпуса ВРС, прим. аут.) биле су стравичне. Ако се настави овако, онда ће ово судско веће доказати своју правдољубивост.

Неки људи су нађени у масовним гробницама несумњиво убијени везаних руку. Шта је истина о томе?

- У мојој књизи „Сребреница“ навео сам да је тих било 407, док је Зоран Станковић (садашњи министар здравља), сведочећи у процесу против Војислава Шешеља, рекао да их је било 386. Међутим, мој број сам условио питањем: Шта је са 100 заробљених Срба? Питање је да ли су они међу ових 407. Да ли су их убили у Сребреници и тамо закопали, или су их везаних руку водили из Сребренице са собом? Значи, могли су бити поубијани у Сребреници или побијени приликом повлачења. Србе су везаних руку убијали, а уместо убица, Србе шаљу у Хаг. Ако су стрељани пре повлачења, убице треба да одговарају као што ми одговарамо за 407 стрељаних муслимана.

Ко би могао да буде тај мајор?

- Не би ме изненадило да је реч о Југославу Петрушићу. Он је познат као врло вешт и способан човек.http://www.pravda.rs/2012/07/03/milivoje-bato-ivanisevic-nije-bilo-skorpiona-u-srebrenic/

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2012 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску