• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Петронијевић: Тужилаштво није доказало Караџићеву кривицу
Петронијевић: Тужилаштво није доказало Караџићеву кривицу Штампа Ел. пошта
четвртак, 28 јун 2012 11:30
09:02 | 28/06/2012 | СРНА

Члан правног тима некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића адвокат Горан Петронијевић оцијенио је да Тужилаштво није доказало Караџићеву кривицу и да ће Претресно вијеће Хашког трибунала, ако данас не донесе ослобађајућу пресуду, то учинити након изношења доказа одбране.

"Ми смо убеђени да се у неколико тачака оптужнице, која је дата против Караџића, драстично може видети да те тачке нису ни додирнуте, а камоли доказане", рекао је Срни Петронијевић, поводом одлуке која ће данас бити донесена по захтјеву некадашњег предсједника Републике Српске за ослобађање по свих 11 тачака оптужнице.

Претресно вијеће може да, по завршетку доказног поступка Тужилаштва, донесе ослобађајућу пресуду по једној или више тачака оптужнице, уколико утврди да нису доказане, али Петронијевић каже да је судска пракса веома шкрта по питању таквих одлука и да је таквих случајева било, али ријетко.


Оно што, према мишљењу одбране, није ни додирнуто у току доказног поступка Тужилаштава, када се говори о тачкама оптужнице, јесте геноцид 1992. године, затим тачка по којој Караџића оптужују за узимање талаца, као и више општина које су на оптужници.

"Оно што следи од 16. октобра јесте изношење наших доказа и ми ћемо тим доказима дотући постојеће и до сад изнесене доказе Тужилаштва, тако да, уколико Судско веће такву одлуку не донесе сада, ми смо убеђени да ће то учинити на крају", рекао је Петронијевић.

Он је додао да је у Хагу био прије три недјеље, те да је Караџић у одличном здравственом стању, да пуно ради и спрема се за одбрану.

"Тих неколико дана, колико сам био, радили смо пуно, а сада је мало у једној врсти релаксације пред напоре који нас очекују, јер имамо рок до 27. августа да предамо све изјаве и најавимо сведоке које ћемо изводити у току поступка, па сви чланови тима јурцају на све стране Земљине кугле да контактирамо потенцијалне сведоке", рекао је Петронијевић.

Претресно вијеће Хашког трибунала саопштиће данас одлуку по захтјеву некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића за ослобађање по свих 11 тачака оптужнице.

Изношење доказа оптужбе званично је окончано 25. маја, а почетак доказног поступка одбране заказан је за 16. октобар.

Оптужница терети Каџића за учешће у четири удружена злочиначка подухвата – насилно и трајно уклањање несрпског становништва са подручја БиХ, које је у неким општинама досегло границе геноцида, терор над становништвом Сарајева, узимање припадника УН за таоце и геноцид у Сребреници.

Ђ.В.


http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=64316

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2012 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 29 30

Помоћ за Републику Српску