• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Стефан Каргановић: Значајно што суд БиХ није прихватио квалификацију геноцид
Стефан Каргановић: Значајно што суд БиХ није прихватио квалификацију геноцид Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
понедељак, 18 јун 2012 17:15
петак, 15. јун 2012.

БИЈЕЉИНА – Предсједник невладине организације „Историјски пројекат Сребреница“ Стефан Каргановић оцијенио је као веома значајно то што у случају „Кос“ Суд БиХ није прихватио правну квалификацију геноцид, већ је оптужене осудио за злочин против човјечности на подручју Сребренице.

Напоменувши да још није имао увид у комплетну пресуду, Каргановић је Срни рекао да морају бити проучени разлози зашто је судско вијеће тако поступило.

Он је навео да у овој пресуди стоји да је у Пилици страдало 800 заробљеника, а не 1.200, као што је свједок Дражен Ердемовић тврдио и као што је било прихваћено до сада у свим пресудама Хашког трибунала и Суда БиХ.


„Интересантно је како је 400 људи тако волшебно испарило? Ко је пребројавао жртве, поготово ако се има у виду да је на лицу места ексхумирано између 115 и 124 људи. Материјални докази говоре једно, а произвољне цифре које лансирају тужилаштва БиХ и Хашког трибунала и које усвајају судска већа на оба места су сасвим другачије“, рекао је Каргановић.

Ако се играју цифрама, а материјални докази су нешто више од стотину, каже Каргановић, то указује на тоталну непрофесионалност и политичко усмјерење оба суда.

Он је упитао хоће ли на сљедећем суђењу бити смањена цифра на 500 и зашто онда није узет број заиста пронађених људских посмртних остатака у Пилици, јер је све мимо тога произвољно и политички мотивисано.

Франц Кос данас је пред Судом БиХ осуђен на 40 година затвора, Станко Којић 43, Властимир Голијан на 19 година и Зоран Гороња на 40 година затвора. Изречене првостепене казне су међу највишим до сада изреченим у БиХ.

Судско вијеће Суда БиХ оцијенило је да Тужилаштво није доказало да су Франц Кос, Станко Којић, Властимир Голијан и Зоран Гороња имали геноцидну намјеру, већ их је осудило за злочин против човјечности на подручју Сребренице у јулу 1995. године.

Правну квалификацију геноцид, коју је Тужилаштво БиХ на терет ставило Косу, Којићу, Голијану и Гороњи, судско вијеће није прихватило, јер је оцијенило да тужилаштво није доказало да су они имали геноцидну намјеру.

(Срна)

http://www.nspm.rs/hronika/stefan-karganovic-znacajno-sto-sud-bih-nije-prihvatio-kvalifikaciju-genocid.html

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2012 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Помоћ за Републику Српску