• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Петронијевић: ДНК ће показати истину о Сребреници
Петронијевић: ДНК ће показати истину о Сребреници Штампа Ел. пошта
Написао РТРС / Срна   
среда, 11 април 2012 00:00
13:17 | 10/04/2012 | СРНА

Један од бранилаца Радована Караџића београдски адвокат Горан Петронијевић сматра да је дошло вријеме да се разоткрије манипулација Сребреницом и истиче да ће одбрана инстистирати да српски генетичари и форензичари провјере најмање 300 узорака жртава, за које се тврди да су из Сребренице.

Петронијевић каже да је Караџићевој одбрани одавно познат стенограм о сједници предсједништва тадашње БиХ, на којој су Алија Изетбеговић и генерал Расим Делић говорили о броју Сребреничана и бошњачких жртава за унутрашњу и за спољну употребу.

Према његовим ријечима, Хашки суд је усвојио захтјев Караџићеве одбране да српски форензичари и генетичари могу по свом избору да прегледају 300 узорака сребреничких жртава и утврде истину.

Он је подсјетио да хашко тужилаштво још није поступило по налогу суда да од агенције која је за рачун тужилаштва радила та ДНК истраживања затражи електроферограме оних ДНК анализа које сматрају потврђеним.

"Они тврде да их има око 3 000, а ми тврдимо да их имају свега неколико стотина, чак и да тих неколико стотина није урађено како треба. Суд је наложио тужилаштву да нашим генетичарима да на увид 300 електроферограма, које наши генетичари одаберу. Ако се потврди да је у тих 300 део - фалш, да их нема, да су фингирани, онда ћемо тражити свих 3 000. Наравно, немају их", рекао је Петронијевић.

Петронијевић наводи да је цијела прича о броју страдалих Бошњака у Сребреници настала због манипулације бројкама, јер бошњачки званичници на том састанку (Предсједништва БиХ) сами кажу да су због УНПРОФОР-а и хуманитарне помоћи фингирали број становника.

Он је навео да у Сребреници никад није било 42 000 људи, а по посљедњим подацима које има Караџићева одбрана било их је око 34 000.

Они, додао је Петронијевић, на том састанку помињу 35 000 до 36 200, али све то је далеко од 42 000, а ту разлику бошњачки званичници помињу као - нестале људе.

Петронијевић истиче да никада нико није пребројао нити дао имена и матичне бројеве тих несталих и жртава, а да се не говори о потврђеним ДНК анализама оних што су пронађени.

"Све је то на нивоу математичке претпоставке и политичко-медијске манипулације и далеко је од истине. А истина ће се показати. Није човек ствар, `коцка наполитанке`, он има име, презиме и матични број", рекао је Петронијевић Срни.

Он је навео да је "командант Сребренице" Насер Орић хуманитарну помоћ - добијену на основу увећаног броја Сребреничана - препордавао на пијаци и да је од Сребренице направио највећи логор за муслимански народ, не дозвољавајући им да изађу из тог града, како би им служили као живи штит и приказивали Сребреницу као демилитаризовану зону.

"У ствари, одатле су 1992. и 1993. године направили масакр у више од 92 српска околна села, где је више од 3 000 Срба убијено, од чега више од 60 одсто цивила. То значи да је више Срба страдало него што је муслимана страдало у борбама и у извршеним егзекуцијама", навео је Петронијевић.

Он истиче да је највећа манипулација око бројки рађена математички, а по претпоставкама бошњачких званичника недостаје хиљаду војника, што су, како каже Петронијевић, људи који су изгинули у борбама и они над којима је извршена егзекуција.

"Сигурно је постојала егзекуција, али је проблем у којој мери, јер ми тврдимо да је то десетоструко мање него што они тврде", рекао је Петронијевић. Он не вјерује да ће одбрана почети да излаже прије јесени и подсјећа да је дат судски налог тужилаштву да коначно одбрана Караџића и Ратка Младића достави имена, презимена, матичне бројеве и годину страдања сваког за којег тврде да је убијен у Сребреници.

Р.К.


http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=59429
 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2012 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску