• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови У Кравици није било геноцида
У Кравици није било геноцида Штампа Ел. пошта
Написао Бести   
субота, 28 јануар 2012 19:14

28. 01. 2012. 12:01h | Ђ. Баровић - Вести

Бивши председник РС Радован Караџић има јединствену прилику да наредних дана, у унакрсном испитивању експерта Тужилаштва пољског инспектора полиције Томаша Блашчика, докаже како јула 1995. у хангару у Кравици код Братунца није почињен геноцид, али и да позове на одговорност све досадашње сведоке који су годинама тврдили да су на овом месту видели на хиљаде побијених муслимана.

Ово у интервјуу за "Вести" каже некадашњи новинар др Зоран Петровић Пироћанац, чији снимци догађаја у Кравицама од 13. и 14. јула 1995. представљају основу за сведочење Блашчика.


- Караџићева правна екипа имала је већ прилику да, анализирајући моје снимке, докаже како се у Кравици није догодио геноцид, већ ратни злочин, али и да затражи од судског већа да се казне сви они сведоци који су лажно сведочили о том догађају, односно видели нешто што видео снимак показује да не постоји.


На шта конкретно мислите?
- Мој снимак је круцијалан доказ да се у Кравици није одиграо геноцид. Подсетићу да је десетине сведока тврдило како су врата хангара у Кравицама била стално отворена и да се унутра могло видети од 500 до 1.500 људи. А снимак, тих неколико секунди које сам успео да снимим возећи се колима, под муслиманском ватром, сведоче да су врата хангара била затворена. На овај начин се озбиљно доводи у сумњу и теза о геноциду, али и Караџићевој командној одговорности.


Па што онда ти снимци нису уврштени у доказе одбране?
- Тек од 2006. Хашки трибунал је добио комплетан, снимак ТВ репортаже коју сам снимио 1995. Подсетићу вас да је оригинал фамозно нестао из сефа закључане канцеларије главног и одговорног уредника Студија Б и да тај случај никада није решен. И то је једина емисија која је икад, до данас, нестала из Студија Б, што је такође крајње занимљиво.


Откуда онда цео снимак?
- То сам до сада више пута објаснио. Захваљујући чињеници да сам тада, те 1995, једну ВХС касету са снимљеном емисијом Операција Сребреница дао Србима у Канади, многе оптужбе против новинара су се изјаловиле.

Освета


Ако није било геноцида, шта се онда, по Вама, догодило у Кравици?
- Дошло је до освете локалног живља за све оно што су Срби тог краја преживљавали од 1992. до 1995. А ту је на стотине спаљених села и на хиљаде убијених српских цивила. Ипак, ни освета није смела да се деси, то налаже српска војничка и морална традиција. Али, огромна је разлика између геноцида и ратног злочина.Да ли их Караџић користи?
- До сада су моји снимци коришћени у више процеса. А Караџић ме је контактирао пре око годину и по дана и питао да ли бих хтео да будем његов експерт за медије. Међутим, истог дана после разговора, Тужилаштво је онемогућило ту идеју јер ми је рекло да не могу да будем Караџићев, већ само њихов сведок. Но, то је стари "рецепт" по коме раде и на сличан начин сам био онемогућен да будем сведок одбране генерала Боровчанина.

А јесте ли Ви прихватили Караџићев предлог?
- Наравно да јесам, јер и он и ја верујемо да сам стручнији и позванији за тај посао од свих оних који су се до сада појављивали као медијски експерти у Хагу. Не само што сам био новинар-истраживач, већ сам увек по свету и био на теренима о којима се говори. Та чињеница очигледно некоме смета.

Хоћете ли се појавити у судници?
- Да сам којим случајем енглески или амерички новинар сигурно ме не би звали у више наврата за исто сведочење. Овако, само зато што сам Србин, није искључено и да ћу се трећи пут појавити у Хагу као сведок. Па 2007. године је лично Вук Јеремић срамотно потписао у августу да морам да будем испоручен, мада је Суд то на крају избегао, јер сам био квалитетан сведок и за то су ми се и у два наврата захваљивали, и одбране и тужилаштво.


Радост невладиног сектора


"Форин аферс" је ове недеље објавио анализу Ваших снимака која се разликује од онога шта тврдите?

- Занимљиво је да се аутор Мајкл Добс, искусни ратни репортер као и ја, сетио тек после пет година да направи ту анализу. Никад ме није контактирао, али више ме ништа не чуди. Посебно ме увесељава чињеница да се таквим исконструисаним извештајима углавном радује наш невладин сектор од Соње Бисерко, Наташе Кандић до Жарка Кораћа, све људи танушне интелектуалне и моралне густине. Нека их неко већ једном пита због чега је после мог сведочења у процесу против генерала Боровчанина, 2007. експерт Блашчик морао испочетка да пише своју експертизу и наново скупља доказе.

Због чега?
- Моји снимци су недвосмислено показали да у Сребреници није било геноцида, већ ратног злочина. Због те чињенице и генерал Боровчанин није добио од Тужилаштва захтевану максималну казну, а на Караџићевим правним саветницима је да ту чињеницу искористе у његовој одбрани.

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/197991/U-Kravici-nije-bilo-genocida

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2012 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску