• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Марко Сладојевић: Доказаћемо све лажи о Сребреници
Марко Сладојевић: Доказаћемо све лажи о Сребреници Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
субота, 10 децембар 2011 15:32

09. 12. 2011. 12:33h | Ђ. Баровић - Вести

Одбрана Радована Караџића је прикупила доказе за најмање 100 људи за које се тврди да су стрељани у Сребреници, а заправо су умрли пре или после догађаја у јулу 1995. године. Један од тројице Караџићевих правних саветника Марко Сладојевић у интервјуу за "Вести" каже да ова бројка није коначна и да, док у Хагу траје извођење доказа Тужилаштва за кључну тачку оптужбе - Сребреницу, одбрана интензивно прикупља доказе да је утврђивање броја убијених преко ДНК методе рађено - погрешно!

- Већ две године траје наша битка с организацијом ИЦМП која се бави ДНК анализом и повезивањем убијених са Сребреницом.

Већ смо доказали да је у тим истрагама било свакаквих манипулација и фокусираћемо се да докажемо како та методологија није била исправна - каже Сладојевић.

 

Како може бити погрешна ДНК анализа кад је то најпоузданија метода утврђивања идентитета жртава?


- Кључни проблем је што су у групу наводно убијених у Сребреници, јула 1995. године, уврштене и жртве за које смо непобитно, судски доказали да су умрле пре или после овог догађаја.

Већ имамо 100 таквих случајева, али сваки дан откривамо нове.


Шта ћете тиме добити?

- Не бежимо од тога да су у Сребреници неки људи стрељани, али тврдимо да је било значајних малверзација са бројем убијених. Наш форензичар је на основу анализе патолошких налаза утврдио да је током тих неколико дана у Сребреници и околини убијено око 500 људи јер су на њима постојали трагови везивања руку или очију.


Колико је уопште могуће изменити званичну верзију догађаја у Сребреници с обзиром на то да је већ донето више осуђујућих пресуда?

- Како ће Хашки трибунал на крају да напише пресуду је нешто на шта не можемо да утичемо, а став доктора Караџића и нас, његових саветника, јесте да урадимо све како бисмо изнели доказе који ће показати како је стварно било.


Ускоро почиње суђење генералу Младићу. Многи очекују међусобне оптужбе на релацији Караџић-Младић?

- Одбрана Радована Караџића има позитиван став према свим одбранама и расположени смо за сарадњу и сарађујемо, али је веома битно да се истакне да Караџић није конципирао своју одбрану на принципу указивања прстом, односно пребацивања одговорности.


Ипак, реч је о истоветним оптужницама, од Сарајева до Сребренице?


- База злочина је заиста иста, али ипак постоје разлике и претпостављам да ће извођење доказа у случају Младића бити потпуно другачије него код Караџића јер је генерал Младић и физички био у Сребреници. Значи, различита је лична одговорност у оба предмета.

 

Последице убрзаног суђења Младићу

 

Погоршано здравље Младића тера Хаг у убрзани процес. Да ли би то могло да смета одбрани Караџића?


- Уколико дође до убрзаног суђења, такав процес би заиста могао да нам поремети концепт одбране, али само у случају ако Младићева одбрана не буде спремна или све резултује још једном правосудном пресудом која ће постати "пресуђена чињеница".

Због чега би вам то сметало?


- Зато што код пресуђених чињеница тужилаштво више нема потребе да изводи доказе, а на одбрани је да доводи своје сведоке и изводи доказе који би оборили такве наводе. Међутим, у процесу против Караџића већ имамо око 2.000 таквих "пресуђених чињеница" и да би им се парирало потребно је много времена, новца и сарадника на терену.

 

Караџићу неће скратити суђење

 

Да ли се плашите да би и суђење Караџићу могло да се оконча у "експресном року"?


- Сумњам. Сигуран сам да се суђење Караџићу неће завршити следеће године јер ће Тужилаштво тек на пролеће завршити с извођењем доказа, после чега ћемо добити пар месеца за припрему и онда креће извођење доказа одбране које ће трајати најмање годину дана.

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/185886/Karadzicev-savetnik-Dokazacemo-sve-lazi-o-Srebrenici

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2011 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску