• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Како је психијатар постао врхунски адвокат
Како је психијатар постао врхунски адвокат Штампа Ел. пошта
Написао Печат   
среда, 14 септембар 2011 00:00

РОБИНСОН О КАРАЏИЋУ

Интервју | Биљана Ђоровић | септембар 12, 2011 ат 23:10

Разговарала Биљана Ђоровић


Печат објављује ексклузивни разговор са Питером Робинсоном, правним саветником др Радована Караџића у процесу који се против њега води у Међународном кривичном трибуналу у Хагу, у којем овај правни експерт – „у центру пажње“,  износи  утиске о свом брањенику, као и значајне појединости о овом суђењу


Питер Робинсон је недавно, у интервјуу Џону Рајану за „Лавдрагон“, објављеним под насловом „Питер Робинсон – Адвокат у центру пажње“ говорећи о личности др Радована Караџића рекао: „Упознао сам председника Караџића веома добро током ове три године од како радимо заједно. Људи су изненађени када им кажем да се ради о заиста сјајној личности. Он одише топлином, духовит је, захвалан другима на помоћи и задовољство је радити са њим. Као психијатар, песник и посвећени православни хришћанин, веома образован и широког спектра интересовања, Карџић је фасцинантан саговорник“.

Како бисте оценили напредак који је др Караџић, који је одлучио да буде сопствени адвокат, начинио у судници?

Др Караџић је постао веома добар адвокат. Ради се о интелигентном човеку који необично брзо усваја ствари. Напорно ради на припреми своје одбране и питањима за сведоке оптужбе, и проналази доста интересантног материјала. Захваљујући познавању људи и чињеница, у стању је да брзо реагује и тако се супротстави лажима сведока непосредно пошто их ови изговоре. Његова техника се значајно побољшала током прошле године. Један од сведока – експерата тужилаштва рекао ми је да је Караџић најтежи испитивач од свих пет адвоката одбране са којима се сусрео у претходним суђењима у МКТБЈ.

 

Која питања сматрате најзначајнијим у суђењу Караџићу, којих би српска јавност требало да буде свесна?

Најважнија питања која покрећу суђење Караџићу су: (1) да ли су инциденте гранатирања Сарајева, као што је гранатирање у случају Меркала, извели Срби или муслимани; (2) да ли је постојао удружени злочиначки подухват како би се муслимани избацили из 20 општина у Босни; (3) да ли је заробљавање особља УН, маја 1993, био легитиман одговор на ваздушне ударе НАТО-а, и (4) шта се догодило у Сребреници, јула 1995. и ко је за то одговоран ?

Да ли сматрате да је са становишта једнакости по оружју, Трибунал изашао у сусрет легитимним захтевима одбране?

МКСЈ Секретаријат је првобитно донео одлуку да ће финансирати само једну особу као помоћ др Караџићу током суђења. Храбром одлуком, председник Међународног суда је ову одлуку укинуо и повећао тај број на 5. Али, Тужилаштво има око 50 људи који раде на Караџићевом предмету. Овај диспаритет би требало делимично неутралисати тако што је Тужилаштву наложено да обелодани ослобађајуће доказе до којих би дошло у оквиру истраге. Међутим, Тужилаштво крши ову обавезу обелодањивања од почетка Караџићевог суђења. Према томе, када су у питању ресурси не постоји ни привид једнакости страна у поступку у случају др Караџића.

Српска јавност је забринута поводом два питања у суђењу Караџићу: Сребренице и Сарајева. С обзиром на импликацију геноцида и потенцијалну претњу у смислу делегитимизовања Републике Српске, Сребреница је вероватно на врху тог списка. Какве је припреме одбрана предузела како би побила оптужбе у вези са Сребреницом?

Предузимамо кораке како би независни стручњак могао да тестира ДНК доказе којима располаже Међународна комисија за нестала лица (ИЦМП),  са циљем да се установи да ли је њихова идентификација посмртних остатака сребреничких жртава валидна у светлу извештаја који показују да су људи са њиховог списка живи, или су умрли на различитим местима и у другим временским периодима. Ово ће бити први пут да тим одбране буде у стању да покрене такву истрагу пред МКСЈ. Ми се сусрећемо са отпором ИЦМП-као  и тужилаштва и питање сада чека одлуку Претресног већа. Поред тога, ми проучавамо сведочења из претходних сребреничких предмета у МКСЈ (Крстић, Благојевић, Поповић, и Толимир) у припреми за унакрсно испитивање сведока оптужбе. Такође покушавамо да спроведемо сопствену истрагу на терену. На жалост, сви чланови тима наше одбране раде прековремено како би ишли у корак са текућим пословима који се односе на етничко чишћење у општинама, па смо имали врло мало времена да се припремимо за сребренички део предмета, који ће вероватно почети у фебруару.

У циљу приказивања неопходног броја жртава, стратегија тужилаштва је са Поповићевом пресудом значајно померила тежиште доказне методологије: од традиционалних обдукционих записника прешло се на резултате подударности ДНК. Да ли бисте се сложили да недостатак транспарентности у раду ИЦМП и њихово константно ускраћивање права одбране да све биолошке узорке подвргне  независној лабораторијској анализи озбиљно угрожава кредибилитет резултата ИЦМП-а, а тиме и тврдње Тужилаштва, које су на њима засноване?

Др Караџић сматра есенцијалним да резултати ИЦМП буду подвргнути независном тестирању. ИЦМП тврди да је спремна да подвргне резултате својих тестирања једној таквој анализи,  али је поставила многе препреке на путу таквих тестирања. Др Караџић и његов правни тим воде тешку борбу како би осигурали да се тестирање изврши у условима у којима би се заиста могло утврдити да ли су резултати ИЦМП-ија  тачни.

Још је од већег значаја следећи проблем:  да ли резултати ДНК анализе, чак и под претпоставком да су скрупулозно тачни, по вашем мишљењу имају било какав значај у случају овакве природе, с обзиром на чињеницу да ДНК процедура по дефиницији није у стању да установи начин и време смрти? Др Караџићу се не суди због тога што се догодило да су неку неки људи мртви, већ због тога што Тужилаштво тврди да је њихова смрт била незаконита, да се догодила средином јула 1995, а не у неком другом периоду током сукоба, и да постоји узрочнопоследична веза између др Караџића и тих смртних случајева, није ли то тачно?

ДНК резултати су само један од доказа којима се  утврђује да су посмртни остаци одређене особе лоцирани на одређеном месту. Како и када је неко умро, ДНК доказима се не може утврдити. Постоје бројни други кораци које треба предузети како би се утврдило да ли је појединац чији су посмртни остаци пронађени у подручју где се тврди да су особе из Сребренице наводно убијене, стварно убијен у јулу 1995, да ли се убиство одиграло током борбених дејстава, и каква  је одговорност, ако постоји, председника Караџића за смрт те особе.

Да ли одбрана планира да понуди доказе о српском становништву Сарајева које је било побијено и етнички очишћено за  време сукоба у томе граду?

Да. Међутим, још је важније у циљу оповргавања оптужбе и Тужилаштва, да др Караџић позове сведоке из Сарајевско-романијског корпуса, који могу да посведоче да су били под строгим наређењем да не пуцају на цивилне циљеве, и да су снајперисања и гранатирања у Сарајеву првенствено уследила као одговор на нападе и паљбу Армије БиХ.

Да ли ће се Караџићева одбрана активно супротставити јуриспруденцији трибунала у односу на два кључна доктринарна питања на којима се стратегија тужилаштва, како се чини, у највећој мери заснива: геноцид и удружени злочиначки подухват? Ако хоће, можете ли нам дати неку идеју о томе који би приступ одбрана могла да заузме?

Већ смо покренули преиспитивања којима настојимо да оповргнемо релевантност оптужби за геноцид и удружени злочиначки подухват у претпретресном поступку и ми ћемо наставити да то радимо. Наш приступ проблему геноцида састојаће се у захтеву  Претресном већу да следи претходне одлуке Хашког трибунала (у случајевима Јелашић, Брђанин, и Крајишник) и Међународног суда правде (Босна против Србије) по којима се у општинама широм Босне 1992. није догодио геноцид. За удружени злочиначки подухват (УЗП), већина приговора на примену ове доктрине одбијена је од стране Жалбеног већа, али се надамо да би недавне одлуке донете у раду Трибунала за Камбоџу  и Либан могле довести до тога да ће Жалбено веће преиспитати   обим удруженог злочиначког подухвата у случају Караџић.

 

Извор: http://www.pecat.co.rs/2011/09/robinson-o-kaadzicu-kako-je-psihijatar-postao-vrhunski-advokat/

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2011 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску