• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Александар МЕЗЈАЈЕВ: Почело суђење Радовану Караџићу
Александар МЕЗЈАЈЕВ: Почело суђење Радовану Караџићу Штампа Ел. пошта
Написао А. Мезјајев / Фонд руске културе   
субота, 31 октобар 2009 01:54

Судски процес против председника Републике Српске у Босни и Херцеговини, Радована Караџића, почео је 26. октобра. Процес је почео без оптуженог, који је одбио да дође у судницу. Он је за то имао јаке разлоге: иако је тужилаштво сачинило оптужницу још пре 14 година, она је стално подвргавана изменама. Последњи пут измене су унете у оптужницу 19. октобра. А то значи да је оптужени за припреме своје одбране имао седам дана, што је случај без преседана чак и за Хашки трибунал.

Медији су током последњих година оптуживали Радована Караџића за све смртне грехе. Према последњој верзији оптужнице Међународног трибунала за бившу Југославију, њему се стављају на терет: депортација, прогони, убиства, терор над цивилним становништвом, узимање талаца и, најзад, геноцид. Територијални захват догађаја је половина Босне, али су, додуше, лоцирана два главна региона – Сарајево и Сребреница. Радована Караџића оптужују да је он, тобоже, разрадио и систематично спровео план геноцида босанских муслимана и Хрвата. Тужилац Тигер је, тврдећи да је Караџић отворено испољавао свој „геноцидни наум“, наводио, на пример, овакве његове речи: „Зар ви не схватате да ћете нестати? Многи од нас ће погинути, али вас неће бити уопште!“ Тужилац само није напоменуо да је Караџић говорио о плановима бошњака да започну рат, тојест, његове речи нису биле „откривање наума“, како то покушава да представи тужилац, већ упозорење безумним босанским властима.

 


Наводећи своје „доказе“ тужилац је поновио лаж о изјави председника парламента српског народа у Босни М.Крајишника, који је казао, да „ми морамо да почнемо...етничку поделу на терену“. Та је фраза већ употребљена против самног М.Крајишника, који је на основу те изјаве проглашен човеком који „поседује геноцидни наум“, те је стога осуђен на 27 година робије. Веза између Крајишника и Р.Караџића је очигледна – обојица су заузимала високе државничке положаје у Републици Српској, њихова имена налазе се на списку „чланова заједничке злочиначке групе“, па је чак и на суђењу у Међународном трибуналу за бившу Југославију био један те исти тужилац! А фраза Момчила Крајишника била је само апел да се испуни споразум који је разрадио специјални представник Европске заједнице Кутиљеро, којим је и била предвиђена етничка подела на терену. Кривотворење је толико очигледно да његова примена у осуди Крајишника изгледа као евидентно насиље. О томе шта суд припрема за Радована Караџића говори поновљено коришћење тог „доказа“ већ у процесу против самог Караџића (1).

Главна оптужба против Р.Караџића ће, наравно, бити догађаји у Сребреници јула 1995. године, које је Међународни трибунал за бившу Југославију већ оквалификовао као геноцид. Међутим, процес Караџићу може постати преломни за такву квалификацију. Ствар је у томе што су већ пристали да се у својству Караџићевих сведока појаве ветерани холандског батаљона, који су се налазили у саставу мировних снага ОУН у Сребреници. И већ је познато шта ће они, заправо, изјавити. Пре свега, они ће сведочити о томе, да се бошњаци из Сребренице могу назвати како год хоћете, али нипошто мирним грађанима, па према томе, ни невиним жртвама. Нарочито активна организација под дирљивим називом „Мајке Сребренице“, наравно, изазива природно саосећање са тугом мајки које су изгубиле најближе. Али те мајке Сребренице одлично знају да су њихова деца у току неколико година до јула 1995. године вршила најсвирепије злочине против Срба. И та организација је крајње заинтересована за то, да се из историје избришу сва свеочанства геноцида који су чинила њихова деца.

Неколико дана пре почетка процеса Радовану Караџићу у Босни су се, па чак и испред зграде Међународног трибунала за бившу Југославију, одвијали чудни догађаји: спаљивани су портрети...да, наравно, Караџића, али не само њега. Спаљивани су и портрети председника Међународног трибунала за бившу Југославију П.Робинсона, потпредседника трибунала О.Гон-Квона , па чак и главног тужиоца С.Брамерца!. Зашто су се толико разљутили бошњаци? Зар да се они љуте на необјектиовни трибунал, који је у потпуности оправдао њиховог хероја-касапина Насера Орића и хладнокрвног убицу Сефера Халиловића?

Формално је незадовољство бошњака изазвао захтев судског већа тужилаштву да смањи обим оптужнице. Заиста, у таквом обиму оптужница постаје рогобатна и практични неуправљива. Међутим, управо у томе и јесте „цака“ – позната тактика Међународног трибунала за бившу Југославију - да суди до смрти. Циљ састављања оптужнице сличног обима састоји се управо у томе, да у годинама суђења оптужени умре, па тако суд неће ни морати да разматра аргументе одбране. Међутим, у суштини је незадовољство бошњака скопчано с тиме што је Радовану Караџићу (за сада) дозвољено да се сам брани. То за „Мајке Сребренице“ и власти Босне значи и разобличавање њиховог мита. Али је мит који су они створили толико страшан, да ће његово разобличавање приморати свет да занеми. Није случајно што је, сем спаљивања портрета, руководство „Мајке Сребренице“ изјавило да ће одбити да сведочи на процесу.

А и сам трибунал тешко да ће допустити разобличавање мита о геноциду муслимана. Подсетимо да је на процесу Слободану Милошевићу сведок, генерал Ф.Морион, означио догађаје из јула 1995. године у Сребреници као „паклени круг освете“. Да, неће хтети „Мајке Сребренице“ да поново слушају француског генерала о томе, да су до јула 1995. године њихова деца „клала Србе за време сваког православног празника“.

  

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2009 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Помоћ за Републику Српску