• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Александар Мeзјајев: Споразум Холбрук – Караџић тринаест година касније
Александар Мeзјајев: Споразум Холбрук – Караџић тринаест година касније Штампа Ел. пошта
Написао Александар Мeзјајев   
среда, 10 фебруар 2010 18:46

Крајем 2009. године Међународни трибунал за бившу Југославију (МТБЈ) донео је коначну одлуку по питању права Радована Караџића на јавне судске претресе који се односе на његов имунитет од судског гоњења од стране трибунала. Како тврди бивши председник Републике Српске, тај имунитет му је обећао амбасадор САД Р.Холбрук у име Савета безбедности ОУН, у замену за одлазак са функције председника земље, шефа партије и уопште са политичке сцене. Без обзира на постојање убедљивих сведочења сведока и чак јавног признања, забележеног на видео-траци, лично Р.Холбрука, и он сам, и САД негирају своје учешће у датом споразуму. Међутим, изазива велику сумњичавост одбијање Хашког трибунала да Радовану Караџићу омогући изношење својих аргумената на јавним судским претресима. Најпре је такве претресе Караџићу одбило судско веће (у јулу 2009.), а потом и Апелационо веће (у октобру). При том је Апелационо веће изјавило, да без одговарајуће резолуције Савета безбедности ОУН, Споразум Холбрук – Караџић „чак ако је он у стварности и постојао“, нема никаквог правног значаја за Хашки трибунал. У вези са исцрпљивањем свих могућих правних могућности да предочи своја документа на јавним расправама у суду, 19.октобра 2009. године Радован Караџић је упутио писмо Савету безбедности ОУН (у то време председавајући Саветом био је Вијетнам) са молбом да се размотри споразум Холбрук – Караџић и о истом донесе одговарајућа резолуција. У том писму Радован Караџић пише: „18. јула 1996. године потписао сам споразум са Р.Холбруком, у складу са којима сам пристао да поднесем оставку на функцију председника Републике Српске и на функцију председника Српске демократске странке, као и да се повучем из политичког живота. Од стране амбасадора САД Р.Холбрука дате су гаранције да ћу бити заштићен од прогона Међународног трибунала за бившу Југославију... До 2008. године дати споразум је поштован. Ја сам се слободно кретао по читавој територији Босне, без обзира на тамошње присуство војске IFOR и SFOR“ (1)

 

 

Након хапшења Р.Караџића МТБЈ је одбио да признаје саму чињеницу таквог споразума, али је под притиском предочених од стране Караџића документарних сведочанстава и изјава 18 сведока, трибунал био принуђен да промени свој став. Међународни трибунал за бившу Југославију почео је тврдити да, чак ако је такав споразум и постигнут, он нема правну снагу, јер Караџић „није имао основа да сматра, како је Холбруково овлашћење довољно за имунитет од судског гоњења од стране Медјународног трибунала за бившу Југославију“. Међутим, Караџић је предочио нове доказе, поред осталог и документа из архива ОУН, па је чак добио потврду да је преговоре о његовој оставци у име међународне заједнице водио премијер Шведске Карл Билт. Радован Караџић је такође предочио доказе да је Савет безбедности ОУН саслушао извештај о постизању споразума Холбрук – Караџић већ наредног дана по његовом закључивању. И најзад, након тога Апелационо веће МТБЈ је поново променило став и изјавило да, чак ако је сопразум и постојао, он нема правну снагу без одговарајуће резолуције СБ ОУН.

Занимљиво је да се међу сведоцима Р.Караџића не налазе само Срби (поред осталих, бивши председник парламента РС М.Крајишник и бивши министар иностраних послова А.Буха), већ и „непријатељска“ страна. На пример, бивши портпарол главног тужиоца МТБЈ Ф.Хартман у својим мемоарима тврди, да је постојање споразума Холбрук – Караџић потврдио нико други до амерички генерал В.Кларк, бивши командант војске НАТО у Европи (2). Узгред речено, интересантне чињенице наводе се у мемоарима самог тужиоца МТБЈ К.дел Понте, која тврди да је амерички амбасадор водио преговоре са владом Србије о опозиву оптужујућих аката у односу на низ високопостављених генерала (поред осталог, Лазаревића, Лукића и Павковића) у замену за хапшење Ратка Младића. (3)

 

 

  

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2010 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Помоћ за Републику Српску