• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Љубиша Ристић: Трећа страна Рубикона
Љубиша Ристић: Трећа страна Рубикона Штампа Ел. пошта
Написао Љубиша Ристић   
понедељак, 07 децембар 2009 17:39
«Не претим него молим ... Немојте да мислите да нећете одвести Босну и Херцеговину у пакао а муслимански народ можда у нестанак. Јер муслимански народ не може да се одбрани ако буде рата овде»!...  
(Радован Караџић, 14. октобар 1991)

« ... у Босни и Херцеговини се не би ратовало и водила борба за територије. Срби имају своје територије. Водила би се борба за «уништавање» једног народа и «чишћење» територија од Муслимана, значи, прије свега, мог властитог народа. Рат у Босни донио би велики број људских жртава, а није претјерано рећи да би се водио до истребљења.»
(Адил Зулфикарпашић, новембар 1991.)

«С ове стране Рубикона је агресија, а с оне стране је грађански рат.»
(Алија Изетбеговић, 13. јун 2000.)1.    Увод


У серији разговора на тему «Свједоци распада» телевизијске станице Тв Либерти дана 13.јуна 2000.године у разговору са водитељем Ненадом Пејићем гост Алија Изетбеговић је говорио о свом виђењу распада Југославије и рата у Босни и Херцеговини. Транскрипт разговора који је дат на сајту «Слободна Европа» насловљен је реченицом «Двије стране Рубикона».

Ако се речи ратног лидера босанских муслимана пажљиво читају или слушају отвориће се одговори на питања:

•    зашто је био рат,
•    зашто је био толико суров,
•    зашто ће следећи бити још гори.

Трећа страна Рубукона значи у овом тексту пут којим се није пошло, то је биће онога што се није догодило, то је мир који босански муслимани нису хтели.

Двије стране Рубикона, обе ратне стране, означавају у овом тексту став Алије Изетбеговића којим се припрема рат и глуми невиност. То је куповање времена до референдума после кога је муслиманима све дозвољено.


2. Алија Изетбеговић као стратешки лажов


Стратешки лажов је појам који у тексту описује понашање муслиманског лидера Алије Изетбеговића у преговорима са српском страном.

Израз «стратешки лажов» је направљен од речи Алије Изетбеговића којима признаје да је лагао када је то од њега тражио виши инерес. Наиме, један од последњих интервјуа тада већ болесног Алије Изетбеговића приредили су новинари листа «Старт» (бр.113 од 8.4.2003.године) Озрен Кебо и Елдин Карић. Двадест друго од сто једног постављеног питања је гласило:

«Када је, из стратешких разлога, требало нешто слагати, како сте то себи правдали?»
Изетбеговић на то каже:
«Већ сте одговорили: стратешким разлозима».

Није нам намера да ову значајну историјску личност омаловажавамо на било који начин. Овим појмом ми само хоћемо да укажемо на објективну позицију  муслиманског лидера који је, заробљен исламским фанатизмом, све, од личне части до судбине народа,  подредио стварању исламске државе,

Стратешки лажов није дакле лажов у вулгарном смислу. Утолико горе. Последица стратешке лажи је катастрофа народа и рат који још траје.

  

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2009 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску