• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови За гранатирање Маркала ОДГОВОРНИ МУСЛИМАНИ
За гранатирање Маркала ОДГОВОРНИ МУСЛИМАНИ Штампа Ел. пошта
Написао Фокус / М. Кременовић   
среда, 14 октобар 2009 21:03

М. КРЕМЕНОВИЋ | 14.10.2009 17:38

Граната која је на сарајевској пијаци "Маркале" 1994. године однијела 68 живота испаљена је, највјероватније, с муслиманских положаја, констатовано је, између осталог, у расправи у Политичком комитету Конгреса САД, гдје су тада предочени извјештаји медија који су преносили изјаве високих званичника ангажованих у БиХ у вези с овим догађајем

Ови наводи уврштени су у званични докуменат Политичког комитета Конгреса САД, који је у вези с овим догађајима у БиХ направљен 1997. године на 16 страна. Расправа у Комитету Конгреса САД започета је расправом о вези САД са испоруком оружја муслиманским снагама у БиХ под насловом "Испоруке иранског оружја које је одобрио Клинтон помажу да се Босна претвори у базу милитантних исламиста".

На расправи су предочени дијелови извјештаја из "Њујорк тајмса", у којем су пренесене изјаве француских мировних војника, који су потврдили да су сигурни да је граната испаљена с муслиманских положаја.


- Француски мировњаци јединице УН, који су покушавали да прекину снајперску ватру са српских положаја на цивиле у Сарајеву, дошли су до закључка да је до средине јуна пуцано с положаја војника муслиманских власти, који су притом намјерно циљали сопствене цивиле. Након онога што је названо коначном истрагом, јединица француских маринаца, који су патролирали како би спријечили снајперску ватру, наводи да су открили да снајперска ватра долази из зграде коју су окупирали муслимански војници и друге безбједносне снаге. Високи француски војник је изјавио: "Немогуће је повјеровати, али смо сигурни да је то истина". Истрага закључује да су снајперисти босанске владе пуцали на цивиле - навео је "Њујорк тајмс" у августу 1995. године, а уврштено је у извјештај Политичког комитета Конгреса САД.

Том приликом у Конгресу САД речено је, између осталог, да званичници УН и високи западни војни официри сматрају да су нека од најгорих убистава у Сарајеву, укључујући масакр најмање 16 људи у реду за хљеб, починили браниоци града, углавном муслимани, а не Срби, који су држали град под опсадом у сврху пропаганде, како би освојили симпатије свијета и издејствовали војну интервенцију.

Повјерљиви извјештаји, достављени команданту снага УН генералу Сатишу Намбијару, закључују да су муслиманске снаге лојалне предсједнику Алији Изетбеговићу можда активирале бомбу.

- Сматрамо да се ради о потезној мини, вјероватно постављеној у конзерви. То је тада изјавио један званичник УН. Велики кратер на том мјесту није обавезно сличан нити је ни приближно толико велик као што бисмо то очекивали од минобацачке гранате која је погодила асфалтирану површину - наведено је у Конгресу, гдје су се позивали на извјештаје мировњака с терена.

Француска телевизија извијестила је да је истрага УН о подметању бомбе на пијаци у Сарајеву прије двије седмице установила да је минобацачка граната, која је убила 68 особа, испаљена с муслиманских линија.

"Лондон тајмс" у фебруару 1994. године објављује да је УН утврдио извор смртоносне гранате.

- По први пут, један високи званичник УН признао је постојање тајног извјештаја УН које окривљују босанске муслимане за масакр муслимана на пијаци у Сарајеву у фебруару 1994. године. Након проучавања кратера који је направила минобацачка граната и расипања шрапнела, у извјештају се закључује да је граната испаљена иза муслиманских линија. Ипак, извјештај је чуван као тајна. Контекст ове вијести имплицира да је америчка амбасадорка Медлин Олбрајт можда била умијешана у њено прикривање - наведено је у расправи Конгреса САД, гдје су се позивали на медијско извјештавање и документе УН у вези с догађајем на пијаци "Маркале".

Тужба због захтјева за истрагом

Индикативно је што су упркос бројним контроверзама које постоје у вези с овим случајем и тезама о којима се расправљало у Конгресу САД у вези са случајем "Маркале", Град Сарајево и Општинско вијеће Тузле тужили Милорада Додика, предсједника Владе РС, јер је практично констатовао да о овом догађају постоје нејасноће, због чега би догађаје у вези с "Маркалама" и "Тузланском капијом" требало детаљније истражити.

 

МЕКЕНЗИ Много нелогичних ствари

У лондонском "Индепенденту" објављен је чланак под насловом "Муслимани врше покољ над сопственим народом".

- Наши људи нам говоре да тамо постоји много ствари које се не слажу. Улица је била блокирана управо прије самог инцидента. Када су људи пуштени и када су стали у ред, појавили су се медији, али су се држали по страни. Десио се напад и медији су одмах били на лицу мјеста - рекао је генерал-мајор Луис Мекензи, Канађанин који је био командант мировних снага УН у Сарајеву.


Извор: Фокус.ба, 14. октобар 2009, интенрет издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2009 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску