• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Депортација ИСИЛ-оваца у БиХ безбједносна пријетња за цијели регион
Депортација ИСИЛ-оваца у БиХ безбједносна пријетња за цијели регион Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
недеља, 22 децембар 2019 12:13

21/12/2019 |  Извор: РТРС

Депортација џихадиста из Сирије у Босну и Херцеговину, предстваља изазов, па чак и претњу не само за БиХ, већ за читав регион, оцјењују стручњаци за безбједност и тероризам.

Како наводе за Пинк, проблем је недовољно строга казнена политика, а акценат треба ставити на оне који врбују нове чланове Исламске државе.

Стручњак за безбједност Милан Петрић каже да су депортовани имали различите улоге – неки су наговарали, пружали логистичку подршку, врбовали нове чланове, а неки извршавали терористичка дјела.

- Акценат није само на онима који су извршавали терористиче акције, већ и на индиректним учесницима, духовним имамима – који врбују људе – рекао је Петрић.

Како је додао, нема података да ли у овој групи која је дошла има они који ће вршити врбовање за терористичке акције.

Експерт за тероризам Марија Ђорић каже да је повратак џихадиста у Сарајево у БиХ једна врста безбједносног изазова, ризика, па и пријетње не само за БИХ него и за цијели регион.

Како је додала, посебно треба узети у обзир да су то људи који се враћају, вјероватно, незадовољни резултатом дјеловања Исламске државе.

- Осим бездјбедоносих питања, која су приоритетна, значајна су и друга, социјална – како интегрисати џихадисте у друштво и обавити процес дерадикализације – истакла је Ђорић.

Када се људи који су задојени идеологијом мржње нађу на истом простору, могу имати великог утицаја и на друге затворенике.

Џевад Галијашевић, стручњак за екстремизам, наводи да је ово права јавна велика депортација терориста у Босну и Херцеговину.

- До сада смо имали неколико појединачних случајева. Готово стотину џихадиста се до сада вратило из Сирије у БиХ, а судови су отворили 43 предмета о њима – навео је Галијашевић за Пинк.

Према његовим ријечима, 22 пресуде су изречене, углавном као резултат споразума о признању кривице који подразумијева да џихадисти добијају минималне казне, далеко испор предвиђеног кажњавања.

- Најнижа казна је три године, а максимална осам година. Сви џихадисти су добијали годину дана. Та казна се може финансијски отплатити, тако да сврха кажњавања није могла бити остварена – навео је Галијашевић.

Како је додао, очекује се да буде испоручено јој 200 припадника ИД у БиХ.


https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=363061

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2019 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску