• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови БИВШИ СУДИЈА ХАШКОГ ТРИБУНАЛА ОПТУЖУЈЕ КОЛЕГУ: Антонети припрема ослобађање Караџића и Младића
БИВШИ СУДИЈА ХАШКОГ ТРИБУНАЛА ОПТУЖУЈЕ КОЛЕГУ: Антонети припрема ослобађање Караџића и Младића Штампа Ел. пошта
среда, 30 јануар 2019 00:00

Танјуг | 30. јануар 2019 | Вечерње новости

Сплитска Слободна Далмација пише да је Флаг пре неког вемена демонстративно поднео оставку на судијску дужност, наводећи да то није учинио само из приватних разлога

Кристоф Флуг, бивши судија хашког трибунала и Међународног резидуалног механизма оптужио је судију Жан Клод Антонетија да за хашке оптужнике, Радована Караџића и Ратка Младића, припрема ослобађајућу или бар пресуду са значајно блажом казном у односу на већ изречене у првостепеном поступку.

Сплитска Слободна Далмација пише да је Флаг пре неког вемена демонстративно поднео оставку на судијску дужност, наводећи да то није учинио само из приватних разлога.

Сплитски дневник подсећа да је Флуг у интервјуу за немачки Цајт дозволио да се, како се наводи, наслуте разлози дубоког профсионалног разочарања неким поступцима ове правосудне институције.

Флуг је, наводи се, згрожен чињеницом да би поред недавне одлуке Генералног секретара УН, који врло искусном турском судији није продужио мандат само зато јер га Ердоганова влада у Анкари сматра симпатизером опозиционог покрета Фетулаха Гулена, као и могућношћу да Караџић и Младић у другом степену буду ослобођени.

Немачки судија, наиме, пише Слободна Далмација, увод у такав расплет види у апсурдној одлуци француског судије Антонетија, који је прихватио захтев Младићеве и Караџићеве одбране и из жалбеног поступка искључио судије Теодора Мерона, Камела Ађиуса.

Флуг сматра апсурдним апсурним то што је надлежни судија прихватио тезу пристрасности када је у ревизијским процесима Караџићу и Младићу удовољио молби њихових адвоката који су тражили искључење судија Мерона и Анђиуса из другостепене одлуке и прогласе пристраним, како каже, само зато јер су већ судили у сличним процесима.

Као не мање важно напомиње се да је Антонети, за којег кажу да је контроверзни француски судија, потписао и ослобађајућу пресуду лидеру радикала Војиславу Шешељу.

Упитан да ли му је замисливо да се, како се наводи, "Караџић и Младић на крају извуку", Флуг је одговорио да ништа није немогуће јер и на суду раде људи који чине грешке.

"Постоји изрека по којој сте пред судом и на отвореном мору у Божјим рукама", рекао је Флуг за Цајт и додао д га из разних удружења жртава рата на Балкану стало опседају забринутим итањима хоће ли Карадић и Младић на крају бити ослобођени".

Иначе, првостепеном пресудом Караџић је у Хагу пре готово три године осуђен на 40 година затвора, а Младићу је 2017. у истом суду изречена доживотна казна затвора.

Страховање Флуга коментарисао је хрватски адвокат Анто Нобило, који има искуштва са хашким судом, који каже да сваки расплет у Механизму хашког суда сматра могућим, али да му се ослобађајућа пресуда за Караџића и Младића ипак чини невероватним.

"Не само због њихове кровне улоге у бројним ратним покољима, него и због чињенице да су многи њихови подређени из командног ланца већ осуђени на драконске казне", рекао је Нобило за Слободну Далмацију.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:774476-BIVSI-SUDIJA-HASKOG-TRIBUNALA-OPTUZUJE-KOLEGU-Antoneti-priprema-oslobadjanje-Karadzica-i-Mladica

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2019 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 31    

Помоћ за Републику Српску