• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Жалба ће жестоко напасти пресуду у дијелу о Сребреници и Сарајеву
Жалба ће жестоко напасти пресуду у дијелу о Сребреници и Сарајеву Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
уторак, 29 март 2016 03:56

БАЊАЛУКА, 28. МАРТА /СРНА/ - Шеф тима одбране бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића адвокат Горан Петронијевић рекао је да ће одбрана у жалбеном поступку посебну пажњу посветити дијеловима пресуде који се тичу ратних догађаја у Сребреници и Сарајеву.

Петронијевић је истакао да адвокатски тим припрема жесток напад на бројне тачке пресуде, којом је Караџић у Хагу осуђен на 40 година затвора.

"Један од главних напада жалбе на првостепену пресуду биће онај који се односи на тачку два оптужнице, односно случај `Сребреница` и фамозни разговор између Мирослава Дероњића /предсједника Кризног штаба општине Братунац/ и Караџића", рекао је Петронијевић за данашњи "Прес Република Српска".

Према његовим ријечима, одбрана не планира да се задржи само на томе да се "покидају везе између Караџића и Сребренице и онога што се тамо догодило".

"Ићи ћемо и даље у напору да покажемо да ово што је претресно вијеће изрекло у првостепеној пресуди - да је у Сребреници убијено 5.115 босанских муслимана - није се догодило, чак ни у том обиму", навео је Петронијевић.

Он је нагласио да настављају са истом стратегијом којом су се водили у одбрани.

"Као прво, нападамо базу злочина, а тек потом, у другом плану, кидамо везе између Караџића и сребреничког случаја", реекао је Петронијевић.

Он је објаснио да је изјава Дероњића да постоји наводни разговор између Караџића и њега изјава из друге или треће руке.

"Постоји само Дероњићево препричавање тог наводног разговора трећим лицима, а не снимљен разговор с Караџићем", рекао је Петронијевић.

Према његовим ријечима, и наводни разговор између Момира Николића и Вујадина Поповића није чврст доказ који може да се користи на суђењу.

"Та наводна чињеница, коју је Поповић наводно изговорио, никако не може да се споји са чињеницом да је коридор за излазак босанских муслимана из Сребренице био отворен више од 24 часа", каже Петронијевић.

Према његовом мишљењу, злоупотребљавају се сегменти "некаквих догађаја и разговора, изврћу се ствари, спекулише се с њима и покушава се повезати нешто што је неспојиво".

Он је подсјетио да је у издвојеном мишљењу судија Берд из Тринидада и Тобага децидирано изјавио да је одбрана несумњиво доказала да су муслимани гранатирали и убијали своје и то послије приписивали Србима.

"Један од таквих примјера јесте случај 'Маркале један'. Судија Берд је изричит у томе да је доказано да су то урадили муслимани", рекао је Петронијевић.

Он је додао да је судија Квон морао то да помене, те сматра да ће то бити велики проблем за Бошњаке.

"Онај ко је за вријеме рата користио стратегију да удари по својима, а затим да за то оптужи непријатеља, у једном историјском тренутку морао би то и да призна. Зарад помирења нека кажу да то нису урадили Срби", поручио је Петронијевић.

Петронијевић је изјавио за "Вечерње новости" да је другостепену пресуду Апелационог вијећа Хашког суда у случају Караџића реално очекивати за отприлике три године.

Он је истакао да је првостепена пресуда Караџићу најобимнији у историји суда у Хагу, 2.600 страна, тако да ће и одбрана тражити продужење рока за најаву жалбе, више од 30 дана.

Петронијевић је додао да је рок да суд одобри жалбу такође 30 дана.

 


 http://www.srna.rs/novosti/388687/zalba-ce-zestoko-napasti-presudu-u-dijelu-o-srebrenici-i-sarajevu.htm

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2016 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 30 31    

Помоћ за Републику Српску