• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Пресуда Караџићу би тебало да буде ослобађајућа
Пресуда Караџићу би тебало да буде ослобађајућа Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
среда, 23 март 2016 10:28

БАЊАЛУКА, 23. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Социјалистичке партије /СП/ Петар Ђокић рекао је да би пресуда првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у Хашком трибуналу требало да буде ослобађајућа, уколико се судско вијеће буде водило доказима за његово дјеловање у току рата.

"Ако се суд опредијели да његова пресуда буде у вези са свим ранијим процесима, укључујући и злочине које су починили припадници српског народа на неким мјестима, онда ће га осудити, а то ће онда бити неправедно суђење и неправедна пресуда", рекао је Ђокић Срни.

Ђокић сматра да је Караџићево дјеловање у току рата било хуманистичко јер никада није регистрована његова изјава или наредба којом је било чију активност усмјеравао против човјека.

"Радована Караџића доживљавамо као првог предсједника Републике Српске који је стао на чело српског народа у тренутку када је био веома угрожен и када је била угрожена његова слобода и равноправност, када је требало говорити у име тог народа и када је стварана Република Српска са тежњом да будемо слободни и равноправни, а за то се не може никоме судити", истакао је Ђокић.

Према његовим ријечима, пресуда каква год да буде, не може бити доведена у везу са Републиком Српском, нити бити усмјерена против српског народа.

"Пресуда се односи на период рата, а данас живимо у миру и ова пресуда не може да створи било какву посљедицу, било какву обавезу за Републику Српску, нити да угрози српски народ или Српску", истакао је Ђокић.

Он је додао да би евентуална осуђујућа пресуда смањила могућност објективног валоризовања историје, посебно периода рата на овим просторима.

"А ако би био и тај најружнији сценарио који не желимо, опет морамо сјести и разговарати и то је и сам Караџић говорио безброј пута, залажући се и подржавајући захтјеве муслиманске заједнице у БиХ да има свој статус и да има сигурност", рекао је Ђокић.

Он је нагласио да, без обзира на пресуду, у БиХ треба наставити политику изградње стабилности и сарадње, али и да истовремено треба имати на уму да има много злочина почињених над српским, па и хрватским становништвом за које нису изрицане правоснажне пресуде.

Судско вијеће Хашког трибунала најавило је да ће сутра изрећи пресуду у случају против првог предсједника Републике Српске Радована Караџића.


http://www.srna.rs/novosti/387410/presuda-karadzicu-bi-trebalo-da-bude-oslobadjajuca.htm

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2016 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску