• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Питер Робинсон: Пресудиће Караџићу, не Српској
Питер Робинсон: Пресудиће Караџићу, не Српској Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
четвртак, 24 март 2016 03:03

Драган ВУЈИЧИЋ | 23. март 2016. 22:02 | Вечерње новости

Правни саветник бившег председника РС, пред изрицање судске одлуке: Успео је да изнесе довољно контрадоказа, а свака евентуална казна биће само његова

БИВШИ председник Републике Српске Радован Караџић је, после изношења своје завршне речи, заиста рекао како сматра да ће бити ослобођен. Он се одлично бранио. Ипак, после 15 година искуства пред судом у Хагу, упркос чињеници да је др Караџић изнео много нових доказа у својој одбрани, не верујем да ће у пресуди бившем председнику РС судије одустати од дела наратива о рату у Босни и Херцеговини, који Хаг пише у последњих 20 година.

Овако о предстојећој пресуди некадашњем лидеру босанских Срба размишља Питер Робинсон, амерички адвокат, који је последњих седам година био први правни саветник Радована Караџића. Некадашњи амерички окружни државни тужилац, а потом и ветеран судова за ратне злочине у Хагу и за Руанду у Танзанији, није оптимиста када је у питању ослобађајућа пресуда.

Али сматра да је Караџић успео да изнесе довољно контрадоказа за три главне тачке оптужнице којима га је највише теретило тужилаштво.

Које су то три тачке?

- Бивши председник РС је на суд извео бројне сведоке, који су уверљиво сведочили да он није био информисан о масовном заробљавању и заточењу бошњачких војника током операције у Сребреници нити да је ишта знао о њиховом погубљењу.

Такође, много њих је говорило да Караџић није био тај који је доносио одлуке о гранатирању или снајперском деловању војске РС у Сарајеву.

Сви ти људи су тврдили да је бивши лидер Срба упознат само са чињеницама да је Војска РС војним средствима одговарала на исте такве нападе који долазе са супротне стране. Знатан број сведока, који су се појавили на позив одбране, у судници су снажно аргументовали да РС под руководством др Караџића није донела ни спроводила политику етничког чишћења Бошњака и Хрвата. Остаје да се у пресуди види колико је суд прихватио сведоке и доказе.


ХОЛБРУК ДЕМАНТОВАО ДОГОВОР


УТИСАК је да је одбрана много очекивала од наводног договора Караџић-Холбрук о повлачењу из политике председника РС у замену за његову аболицију?

- За тај договор из 18. и 19. јула 1996. у Београду ми смо пронашли чак 23 човека који су или сведоци или су на овај или онај начин потврдили да је он направљен. Међутим, нисмо га имали на папиру и, како ствари стоје, он је био усменог карактера. Сам Холбрук је тврдио да нешто слично никада није постојало.

Да ли је Караџић био у праву кад је одлучио да се сам брани?

- Данас мислим да је донео добру одлуку. Ниједан адвокат у његовом процесу не би му донео бољи резултат. Бранећи се на суду свих ових година постао је сјајан адвокат.

Да је суд у Хагу "политички" и да Караџићу прети правни линч, рекли сте и ви у завршној речи?

- Конкретно сам одговарао на инсистирање Тужилаштва о Радовановој кривици за злочин у Сребреници када не постоје докази који подржавају овакве тврдње тужиоца.

Велики део јавности у РС и Србији сматра да је евентуална пресуда Караџићу и пресуда Републици Српској.

- У својој одбрани Караџић је највиши приоритет дао одбрани Републике Српске и људи који су се за њу борили. Свака пресуда која буде изречена биће само његова и он ће је издржавати. Суд у Хагу, подсећам, суди појединцима.

Тачно је да суд у Хагу треба да суди појединцима и кажњава појединце, али се инсистира на томе да он треба да служи и помирењу народа.

- Овакав трибунал никада није смео да прихвати улогу да пише историју или да служи као неки инструмент помирења. Такви задаци су неспојиви са доношењем фер пресуда за индивидуалну одговорност без политичких притисака. Да је суд само судио кривцима, и пресуде би биле више фер, а суђења би краће трајала.

После пет година суђења, какав је ваш лични утисак о председнику РС?

- Са њим радим тачно седам година. Ради се о дивном карактеру. Бриљантан је, озбиљан, али и духовит. Радован је љубазан човек са много различитих сфера интересовања.

 


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:596882-Piter-Robinson-Presudice-Karadzicu-ne-Srpskoj

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2016 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску