• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Савчић: Српска мора наставити правну битку
Савчић: Српска мора наставити правну битку Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
понедељак, 21 март 2016 16:51

БАЊАЛУКА, 20. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да првостепеном пресудом првом предсједнику Српске Радовану Караџићу, коју ће Хашки трибунал изрећи 24. марта, неће бити завршена правна битка, већ ће услиједити њен наставак у којем би Република Српска морала да се максимално ангажује с циљем оспоравања сваке тачке пресуде.

Савчић је рекао Срни да постоји много агрумената за оспоравање, као и да треба инсистирати на чињеницама утврђеним у другим пресуђеним предметима, као што су суђења хрватским генералима Анти Готовин и Младену Маркачу, када је ријеч о употреби артиљерије.

"На примјер, оптужница за Сарајево је једна од тачака у којој је наведeно непропорционална употреба силе, али, са друге стране, имамо ослобађајућу пресуду за ове хрватске генерале који су користили неупоредиво већу силу за протјеривање Срба из Републике Српске Крајине", навео је Савчић.

Он каже да првостепена пресуда Караџићу у Хашком трибуналу не може произвести никакве правне посљедице, јер није правоснажна и коначна, али да евентуално, може бити неких политичких посљедица јер је "политика увијек умијешана".

"Управо зато што није коначна не може произвести никакве правне посљедице, осим за оптуженог, којем је ускраћена слобода. Према томе нико не може користити такву пресуду или њене дијелове управо зато што није правоснажна", рекао је Савчић.

Према његовим ријечима, након првостепене пресуде сигурно ће услиједити жалба, одбране или тужилаштва, тако да је још дуг пут до коначне пресуде.

Он истиче да је одбрана током процеса извела до сада највећи број свједока - 238 и увела највећи број докумената кроз судски спис. "Биће врло интересантно видјети, ако буде осуђујућа пресуда, на који начин ће Судско вијеће Хашког трибунала образложити поједине тачке за које тврде да је Караџић крив", нагласио је Савчић.

Савчић је истакао да је дио оптужнице, који се односи на Сарајево, потпуно побијен, наводећи да се судско вијеће Трибунала на лицу мјеста у том граду увјерило да се многе ствари нису десиле како су представљене у оптужници, нити на начин како су то тврдили тужиоци, неки свједоци и поједини експерти.

"Такође смо имали присутна вијећа Трибунала и у многим општинама, као и у Сребреници и мислим да су већ неки дијелови ове тачке оптужнице повучени јер је недвосмислено доказано да Караџић није знао за оно што се дешавало у Сребреници након операције `Криваја` и да је за те догађаје сазнао поприлично након што су се догодили. Стога, са правне стране, не може произаћи осуда, али је са политичке све могуће", навео је Савчић.

 


http://www.srna.rs/novosti/384748/srpska-mora-nastaviti-pravnu-bitku-.htm

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2016 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску