• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Петронијевић: ако пресуда буде правна, биће добра
Петронијевић: ако пресуда буде правна, биће добра Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
недеља, 20 март 2016 23:41

БЕОГРАД, 20. МАРТА /СРНА/ - Ако пресуда Хашког трибунала првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу буде правна она ће бити добра, а ако буде политичка онда се може очекивати свашта, изјавио је Срни Караџићев правни савјетник Горан Петронијевић.

"Ниједна тачка оптужнице није доказана ван разумне сумње. То је сигурно", рекао је Петронијевић, који ће 24. марта у Хашком трибуналу присуствовати изрицању пресуде.

Када је ријеч о Сребреници, Петронијевић је оцијенио као неодрживе и катастрофалне досадашње хашке квалификације геноцида у тој општини, те истакао да ће оне историјски пасти, ако не падне у Хагу.

Београдски адвокат напомиње да је хашко Тужилаштво тврдило једно, а да је током поступка доказано сасвим друго или није доказано оно што су они тврдили.

Према његовим ријечима, одбрана је веома оптмистична уколико суд не буде подлијегао притисцима и одлучивао као што је у многим досадашњим случајевима већ се руководио чињеницама.

"Уколико пресуда буде заснована на праву, она ће бити добра по нас, а уколико буде право поништено и уколико политика буде диктирала шта ће у пресуди писати, онда можете да очекујете свашта", истакао је Петронијевић.

Он је навео да је одбрана током суђења предочила чињенице да покаже да није тачна прича о убијених више од 7.000, што је и Хаг демантовао пресудом генералу Здравку Толимиру у којој се помиње више од 4.900.

"А било је 8.000, па 7.000, па 12.000, читава лицитација. Сребреница је чињенично отворена, а ја правно немам дилему да ни у најгорем од тих случајева то није могао бити геноцид, него ратни злочин", нагласио је Петронијевић.

Он је рекао да ће, највероватније, након објављене пресуде одбрана одржати конференцију за новинаре у Хагу и да ће неко најавити жалбу, или одбрана или тужилаштво, или и једни и други.

Петронијевић је напоменуо да ће на изрицању пресуде суд изложити свој став о чињеничном стању, извући закључак и изрећи пресуду, те најавио да ће највећи дио Караџићевог адвокатског тима присуствовати.

 


 http://www.srna.rs/novosti/385892/petronijevic-ako-presuda-bude-pravna--bice-dobra-.htm

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2016 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску