• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Милорад Додик: У Хагу Караџићу неправедно суде, а Туђмана и Изетбеговића нису смели да позову на одговорност
Милорад Додик: У Хагу Караџићу неправедно суде, а Туђмана и Изетбеговића нису смели да позову на одговорност Штампа Ел. пошта
Написао СРНА / Блиц   
четвртак, 17 март 2016 22:52

четвртак, 17. март 2016.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је како је немогуће да је само бивши председник Српске Радован Караџић крив за све за шта се терети, ако уопште има кривицу, а да се није поставило питање одговорности Алије Изетбеговића, Фрање Туђмана и других.

Говорећи о изрицању пресуде Радовану Караџићу 24. марта у Хагу, Додик је рекао да би било изненађење да се одустане од концепта кривице која је у БиХ наметнута већ на почетку сукоба.

“Све што се Радовану Караџићу дешава нема елемент правде већ освете. Жао ми је Караџића, жао ми је и зато што није било адекватног приступа и према другим политичким структурама у бившој Југославији за све оно што се десило. Немогуће је да је само Радован Караџић у свему томе крив, ако има кривице”, казао је Додик.

Он је додао да му је жао Караџића јер је остало “готово нетакнуто питање одговорности за злочине Алије Изетбеговића за којег се чекало да умре да не би био процесуиран”.

“Остали су и многи његови сарадници који никад нису процесуирани. Један Насер Орића који је клао Србе брани се са слободе у Сарајеву, а оптужују председника Републике Српске који никад није дао ни један налог да се почини иједан злочин. Бар мени није познато”, нагласио је Додик.

Председник Српске је истакао да је систем правде међународне заједнице био јасан од оног тренутка када је успостављен такав “институт правде”, који је био осуђујући за све припаднике државног и војног руководства Срба на овим просторима.

“Неко је закључио да су Срби ти који треба да одговарају за све што се дешавало. Није било одговорности других, ни Фрање Туђмана, ни Алије Изетбеговића, ни представника политичке елите Хрвата у БиХ попут Стјепана Кљујића и осталих. И зато то нема елемент правде него освете. Караџић се у томе нашао само зато што је био председник. Немогуће је да кажете конкретну кривицу човеку који политички представља један народ. Они су нашли ту причу о колективној одговорности коју приписују многим Србима и тај концепт се одржава”, оцијенио је Додик.

Према његовим речима, да је правде, сигурно би све у вези са злочинима давно било завршено, јер је требало да одговара онај ко га је починио.

Председник Српске је истакао да је идеја Радована Караџића у том времену била слобода за српски народ, а не злочин над другим народима.

“Ја сам био члан Народне скупштине Републике Српске у то време и могао сам да разумем ту генералну идеју. Та идеја - слобода српског народа, и данас је присутна и не значи неслободу за друге. Никада нисам чуо Радована Караџића нити је показивао било какву злочиначку намеру. Његово вођење Српске било је усмерено ка томе да се очува српски народ на овим просторима и то је успело”, оценио је Додик.

Он је напоменуо да је жртава било на свим странама, али да се концепција међународне заједнице на крају рата заснивала на лажи коју су Муслимани измислили, а то је да су Срби побили 300.000 Муслимана.

“Хтјели су да БиХ конципирају на бази тога и траже да имају већа права него други. Где је сада 60.000 наводно силованих жена и 300.000 убијених. На бази те пропаганде и те лажи овде је конципиран систем одговорности као и БиХ којој се даје шанса унитаристичког концепта Муслимана”, истакао је Додик.

Председник Српске је поновио да му је жао Караџића са становишта свега што је прошао у животу али да треба приметити да је остао чврст на својим првобитним политичким идејама и да је био спреман да се жртвује.

“Тога данас мање видимо него ранијих година. Могао се и Караџић у појединим кључним моментима другачије понашати али је велико питање каква би данас била наша политичка структура”, навео је Додик.

Председник Српске је подсетио да на почетку рата Караџић није имао политичку контролу над многим појединцима у различитим местима, од Приједора и неких других мјеста, које сада њему желе да припишу као одговорност, додавши да физички у време док још није био пробијен коридор, Караџић није могао ни да буде присутан на тим просторима.

 

http://www.nspm.rs/hronika/milorad-dodik-u-hagu-karadzicu-nepravedno-sude-a-tudjmana-i-izetbegovica-nisu-smeli-da-pozovu-na-odgovornost.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2016 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску