• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Петронијевић: Још нема званичног обавјештења о пресуди
Петронијевић: Још нема званичног обавјештења о пресуди Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
петак, 25 децембар 2015 06:38

БЕОГРАД, 24. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Одбрана Радована Караџића још није званично добила обавјештење од Хашког трибунала да би пресуда могла да буде изречена у марту, али се нада да ће бити одбачени многи дијелови оптужнице, јер тужилаштво није доказало ниједну тачку оптужнице ван разумне сумње, рекао је Срни члан тима одбране Караџића Горан Петронијевић.

Петронијевић је навео да тек оног тренутка када судско вијеће, које је за овај предмет рекло да је компликован, достави обавјештење када ће бити изречена пресуда, може и да се говори о њој.

Он је подсјетио да је пресуда прелиминарно била најављена за љето 2015. године, додавши да је одбрана сваку од тачака оптужбе или оборила или негирала.

Лично мислим да тужилаштво, када је ријеч о Радовану Караџићу, ниједну тачку није доказало ван разумне сумње.

"Тужилаштво ниједну тачку није доказало ван разумне сумње, а то је стандард Хашког трибунала који је неопходан да би се неко прогласио кривим за одређену тачку. То је њихов стандард, не наш", рекао је Петронијевић.

Коментаришући свједочење заштићеног свједока о сарајевским Маркалама, који је оптужио бошњачко политичко и вјерско руководство за тај злочин, Петронијевић је рекао да очекују да се та тачка оптужнице одбаци.

"Маркале су `пале`, као што је пала и `Васе Мискина`. `Мискинове` више нема ни у једној оптужници, ни у Караџићевој, ни у Младићевој, зато што је оборена претходно у доказном поступку који смо ми спроводили", навео је Петронијевић.

Он је истакао да је отпало и низ такозваних гранатирања, као и многа дјеловања снајперима.

"Васе Мискина, односно Маркале један, апсолутно су отпале. Волео бих да видим образложење ако би неко рекао да је то и даље инцидент који су Срби направили", рекао је Петронијевић.

Петронијевић сматра да Хашки трибунал након нових доказа има основа да промијени своју квалификацију злочина у Сребреници.

"Има основа да Трибунал то уради, а сада, да ли ће то урадити или ће ићи тврдоглавом логиком да заштите своје претходно изречене пресуде, то је друга ствар", додао је он.

Петронијевић је рекао да је Караџићева одбрана отворила и питање Сребренице и да нико више у свијету не вјерује у прву верзију Сребренице.

"Судско веће може комотно да прогласи Сребреницу ратним злочином, а не геноцидом. А што се тиче повезаности Караџића и Младића са овим случајем, тврдим да Веће нема доказе", додао је Петронијевић.

Помињући још неке дијелове оптужнице који би могли да отпадну, Петронијевић је рекао да је прилично сигуран да би могао да отпадне и дио оптужнице који се односио на геноцид у 1992. години, који је у прелиминарној фази, послије спровођења доказног поступка тужилаштва, судско вијеће одбацило из оптужнице, јер га тужилаштво није доказало.

Он је истакао да је одбрана сваки од догађаја из оптужнице отворила, и Сарајево и Сребреницу, и да је свуда прво нападала базу злочина и чињенично стање, иако се унапријед знало да оно нема везе са Караџићем.

"Ми се нигде у одбрани нисмо бавили тачком оптужнице тако што смо говорили - `мајке ми, нема везе с тим`, као што се то у принципу у неким поступцима ради", навео је Петронијевић, додајући да би било много мање тешких оптужби на рачун српског народа да су се све одбране понашале као њихова.

Напомињући да је почетком октобра 2014. године одбрана дала завршну ријеч, Петронијевић је рекао да је ријеч о компликованом предмету у којем су тужилаштво и одбрана извели више од 11.500 свједока, а саслушано је, или су прочитани искази више од 500.

Петронијевић је додао да је Караџићева одбрана увела 5.500 нових доказа и саслушала 239 свједока, што је више него све остале претходне одбране заједно.

 

 

http://www.srna.rs/novosti/363798/jos-nema-zvanicnog-obavjestenja-o-presudi-.htm

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2015 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску