• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Вехабије у БиХ бомба које може да експлодира у сваком тренутку
Вехабије у БиХ бомба које може да експлодира у сваком тренутку Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
четвртак, 26 новембар 2015 15:12

БЕОГРАД, 26. НОВЕМБРА /СРНА/ - Експерт за борбу против тероризам Милан Мијалковски оцијенио је да је сарадња у одбрани од тероризма међу земљама Балкана недовољно успјешна, при чему 3.400 вехабија који су регистровани у БиХ као потенцијални терористи представљају бомбу која може да експлодира у сваком тренутку.

Он је у изјави Срни истакао да веома велику опасност представља то што се "стидљивим" оглашавањем бошњачких политичара или другачијим квалификовањем терористичких напада у БиХ повлађује потенцијалним терористима.

Мијалковски указује да су, не само у БиХ, него и на Косову и Метохији и Македонији, данас у извршној и законодавној власти људи који су за вријеме побуна и ратова били савезници са џихадистима који данас чине "Исламску државу".

"Ако су они били савезници тада, а данас су у извршној власти на Косову и Метохији, у Македонији и БиХ, нормално је да је та веза остала, тим пре што ни јавност ни међународна заједница то не осуђује. Зато они сад на све могуће начине покушавају да штите такве појединце на начин који представља веома велику опасност јер, не дао бог, ако крене тероризам на овим просторима", рекао је Мијалковски.

Он је истакао да на Балкану постоји инфраструктура џихадиста - у БиХ их има 3.400 регистрованих, а има и неколико стотина Бошњака и Албанаца који су у редовима "Исламске државе", од којих су се неки вратили.

"Значи развијен је борбени поредак. Сад само неко треба дати сигнал. Шта ако иза претње која је синоћ упућена, стоји неко ко се вратио са ратишта доле /у Сирији/, или ако је то шифра која каже: крећи, бирај циљ и изведи терористички напад? Шта ћемо онда да радимо?", рекао је Мијалковски, професор Београдског универзитета у пензији.

Он упозорава да на Балкану још не постоји сагласност да се формира међудржавно координационо тијело у вези са одбраном од тероризма, што говори да сарадње између балканских земаља има само у неким сегментима, али она никако није комплексна и свеобухватна, "а то значи недовољно успешна".

"О томе говори чињеница да, не да не размењују податке, него у појединим земљама скривају те терористичке, првенствено екстремистичке активности, малтене као да то представља заштитни знак", рекао је Мијалковски.

Он напомиње да је у БиХ остало муџахедина који су у току "етничко-верског рата били у саставу тзв. Армије БиХ", иако је, према Дејтонском споразуму требало да до 16. јануара 1996. године сви муџахедини напусте БиХ.

Мијалковски је истакао да то није испоштовала Федерација БиХ /ФБиХ/ и да, иако тамо постоји данас високи представник за БиХ, "није учињен притисак, па чак ни утицај на руководство ФБиХ да се ријеши тај проблем".

"Колико су они који су остали успели за време и после рата да створе такву инфраструктуру, показује податак да је регистровано 3.400 следбеника вехабија који су потенцијални терористи у БиХ. Имати толики број људи под присмотром полиције - то је бомба која може да експлодира у сваком тренутку", рекао је Мијалковски.

Он је оцијенио да је сарадња између система безбједности Србије и БиХ више декларативна него у суштинском смислу онаква каква би требало да буде.

Мијалковски је рекао да је на нивоу БиХ постоје СИПА и Обавјештајна безбједносна агенција, а да постојање великог броја независних субјеката на подручјуу ФБиХ отежава усклађивање и координацију.

"Велики број усложњава, али не мора да усложњава ако оне професионално раде свој посао", закључио је Мијалковски.

 

 


 http://www.srna.rs/novosti/356004/vehabije-u-bih-bomba-koja-moze-da-eksplodira-u-svakom-trenutku.htm

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2015 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 27 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску