• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Запад продао Сребреницу
Запад продао Сребреницу Штампа Ел. пошта
Написао Ђ. Баровић - Вести   
недеља, 08 новембар 2015 06:35

Субота 07.11.2015  Ђ. Баровић - Вести

Флоранс Артман, некадашњи портпарол главног тужиоца Хашког трибунала, тврди да њена нова књига "Крв реалполитике: Афера Сребреница" садржи "непобитан доказ" да су три западне велесиле договором и жељама својих дипломата да што пре договоре мир, жртвовале Сребреницу и оставиле је српској војсци!

- Кључни састанак догодио се крајем маја 1995. године када су Бил Клинтон, Жак Ширак и Џон Мејџор договорили да зауставе НАТО ваздушне ударе, одузевши овлашћења страним командантима. Иако је договор направљен када су снаге Ратка Младића, као таоце узеле неколико УН војника, одлука није промењена све до пада Сребренице. То је нешто што је Запад увек негирао и стално слао демантије када би се објавила та информација - казала је Артманова приликом представљања своје књиге у Сарајеву.

Миливоје Иванишевић, један од најбољих познавалаца догађаја у Сребреници и директор Института за истраживање српских страдања у 20. веку, истиче да није спорно да је Сребреница договорена између великих сила, али да је Артманова прећутала кључни део истине.

- Велике силе су у договору са Алијом Изетбеговићем очекивале масакр и најмање 5.000 убијених цивила, али не у Сребреници, већ током пробоја српских снага ка овом граду. Муслиманска војска је послушала Изетбеговићево наређење да напусти Сребреницу и оставе на милост своје цивиле.

Али, уместо очекиваног масакра, и Изетбеговић и Американци су били у потпуном шоку када су схватили да српска војска пролази кроз чак 43 муслиманска села, а да нема ништа од очекиваног покоља! Српски војници су пролазили кроз села у којима су живеле породице убица њихових породица и ништа се није догодило. Тада су ствари у своје руке преузели медији који су већ имали спремљене извештаје. Отуда и разрешење мистерије због чега је већ две деценије у УН блокирана сва документација у вези са Сребреницом - истиче Иванишевић.


Крокодилске сузе

Портал Radiosarajevo.ba преноси да се књига Флоранс Артман бави улогом западних сила у сребреничким догађајима, односно о дипломатској игри и тајном договору САД, Велике Британије и Француске, због чега је Сребреница "остала беспомоћна".

- Мир у БиХ заснован је на сребреничким гробницама и уместо крокодилских суза и неискрених говора страних званичника сваког 11. јула у Сребреници би било боље суочити се са истином, признати је и из тога извући поуке - нагласила је Артманова.

И Стефан Каргановић, председник холандске невладине организације Историјски пројекат Сребреница, каже да треба бити јако обазрив када је реч о најновијим тврдњама бивше портпаролке Карле дел Понте.

 

Смета јој извињење Вучићу

Коментаришући напад на премијера Србије у Поточарима, Артманова је оценила је да је саопштење ЕУ које је, после посете делегације БиХ Београду и извињења које су упутили Вучићу, шокантно јер се наводи да је "време да се окрене нови лист".

- Не сме се окренути страница која није прочитана - поручила је Артманова, додајући да се не сме заборавити улога Србије у рату у БиХ, "без обзира на то што се покушава заташкати на разним нивоима, па чак и у Хашком трибуналу".

- Уколико бисмо пажљиво анализирали све изјаве Флоранс Артман, видели бисмо низ нетачности, преувеличавања и субјективних ставова. Све што она пише треба примити веома обазриво и с питањем зашто то ради. У случају Сребренице, Артмановој није циљ да се разоткрије истина, него да се једна страна у сукобу протежира као жртва. На тај начин, она српску страну приказује као кључан део међународне завере да се над муслиманима у Сребреници почини наводни геноцид - закључује Каргановић.

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/530794/Zapad-prodao-Srebrenicu

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2015 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску