• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Поповић: Политичко суђење Радовану Краџићу
Поповић: Политичко суђење Радовану Краџићу Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
субота, 04 октобар 2014 02:21

БАЊАЛУКА, 1. ОКТОБРА /СРНА/ - Декан бањалучког Правног факултета Витомир Поповић рекао је да не види ниједан аргумент на основу којег би бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић био осуђен пред судом у Хагу, а камоли да то буде доживотна робија.

Поповић је сигуран да је Караџић, ако би се судило по закону, међународним конвенцијама и стандардима, један од људи који је поштовао Женевску конвенцију и њене протоколе из тог периода и да није починио ништа што би му се на тај начин могло ставити на терет.

Ово суђење Поповић сматра политичким, те напомиње да треба имати у виду чињеницу да у оквиру међународне заједнице тренутно важи нови поредак да је и право на одређен начин, нарочито у Хашком трибуналу, постало политика, што се постепено догађа и у Европском суду за људска права у Стразбуру.

Поповић је истакао да је неизвјесно предвидјети какав ће бити исход одлуке Хашког трибунала у овом случају, ако се буде у позицији да се одлука доноси на другачији начин.

"Ипак се надам да ће право бити у функцији остваривања правде", рекао је Поповић новинарима у Бањалуци.

Професор бањалучког Правног факултета Миле Дмичић сматра да је Караџић само један од оних који је од деведесетих година активно учествовао стварајући могућност и тражећи најбоље рјешење у БиХ за равноправно организовање, живот и опстанак три народа у БиХ.

"Потврдиће се да је међународно право изгубило свој коријен, односно да су институције међународне заједнице, првенствено УН, од деведесетих година на овамо изгубиле ауторитет институције народа овог свијета", каже Дмичић.

Он је напоменуо да су сви судови од нирбершког, токијског до хашког судили за геноцид, а да у БиХ њега нема ни по теоријском ни по практичком дефинисању геноцида као ратног злочина.

"Ми правници оправдавамо све што је био легални чин тражења рјешења за БиХ, односно да се очувају идентитети и субјективитети три државотворна народа прије 1990. године и послије тога", нагласио је Дмичић.

Он је напоменуо да је Дејтонски мировни споразум међународни уговор, који се једнио може мијењати новим међународним уговором.

"Република Српска је дејтонска државотворна јединица БиХ као државе. Суђење Караџићу у овом случају је суђење појединцу, а не држави, односно државотворној јединици Републици Српској", појаснио је Дмичић.

Он је закључио да је Република Српска трајна правна и политичка категорија и да се у Хашком трибуналу или било ком другом суду не може судити једном народу.


http://www.srna.rs/novosti/242837/popovic-politicko-sudjenje-radovanu-karadzicu-.htm

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2014 >
н п у с ч п с
      1 2 3
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску