• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Александар МЕЗЈАЈЕВ: “РУКА РУКУ МИЈЕ”. О неким питањима у раду Хашког трибунала
Александар МЕЗЈАЈЕВ: “РУКА РУКУ МИЈЕ”. О неким питањима у раду Хашког трибунала Штампа Ел. пошта
Написао srb.fondsk.ru   
уторак, 12 август 2014 14:51

10.08.2014 | 00:02
 

Летњи распуст у МТБЈ формално ће трајати до краја следеће недеље, али ће се судски процеси реално обновити тек 19. августа 2014. године, када се наставља унакрсно испитивање Горана Хаџића. Распарава у предмету генерала Р. Младића наставиће се тек 25. августа.

Истовремено, пред почетак распуста низ оптужених је поставило интересантна питања које МТБЈ и његов близанац МРМКТ [1] треба да реше у скорије време.

Као прво, бивши председник Републике Српске Радован Караџић је затражио спровођење истраге према тужилаштву МТБЈ због кршења правила поступања током доказног поступка (contempt of the court). То није прва жалба Радована Караџића којом покреће такву истрагу. Суд је већ два пута одбацио његове претходне тужбе. Међутим, сваки пут постаје све теже да се то учини. Све је очигледније да суд делује по принципу “рука руку мије”. Како би и могло бити другачије када је Трибунал од почетка устројен на дефектном принципу: “Трибунал се састоји из Судског већа, Тужилаштва и Секретаријата” (Члан 11. Статута). На тај начин, тешко је замислити да ће једна рука нанети штету другој руци! Све до сада, судије које су разматрале тужбе Караџића тврдиле су да нису надлежне да донесу коначну одлуку. Но, овај пут жалбу Р. Караџића разматра нови судија из МРМКТ који је донео одлуку да он има јурисдикцију над овим, али да прво о томе треба да се изјасни Претресно веће.

Сваки пут је све теже смислити аргументацију. Премда Трибунал, изгледа, уопште не брине о аргументима. Тако је Тужилаштво истакло следећи “аргумент”: захтев треба одбацити јер нема основе да се Тужилаштво огласи кривим за кршење поретка приликом утврђивања истине. А сама тужба се и тицала питања да ли треба поставити специјалног тужиоца за разматрање тог питања. Значи, Тужилаштво је одговорило на потпуно друго питање, а не на оно које му је било задато.

Још један важан захтев Радована Караџића јесте захтев о спровођењу новог судског процеса, или обнављања дела изношења одбране.

Прво о алтернативном захтеву. Ради се о томе да је пре неколико недеља Библиотека В. Клинтона публиковала неколико хиљада нових, до сада тајних докумената, који се тичу рата у Босни и Херцеговини 1993-1995. године. Тако је на пример Радован Караџић пронашао тајну поруку бригадира Џонса у којој се саопштава о састанку на коме су пружени докази да је сва штета која је нанета УНПРОФОРУ, заправо нанета од стране босанско-херцеговачких муслимана. Слична врста докумената има огроман значај за одбрану Р. Караџића и његов захтев за обнову дела процеса како би се изнели докази одбране је апсолутно оправдан.

Међутим, главни захтев председника Републике Српске тиче се новог судског процеса. Чињеница је да је током читавог процеса Тужилаштво стално кршило своје обавезе по питању пружања докумената на увид, посебно оних који су садржали информацију важну за одбрану оптуженог.

Пред почетак дела процеса у коме је др Караџић износио одбрану (октобар 2009. године) Тужилаштво је ставило на увид Р. Караџићу 1.625 изјава сведока што износи скоро четврт милиона страница текста. Међутим, пред крај дела процеса одбране (мај 2012. године) испоставило се да је Тужилаштво имало скоро још петсто исказа различитих сведока, у којима су садржане информација које су повољне за Караџића. Ове изјаве чине више од 335 хиљада страница текста. Међутим, било је немогуће искористити те материјале у том тренутку, јер је истекло време предвиђено за Караџићеву одбрану.

Међутим, током процеса Р. Караџић је непрекидно скретао пажњу Претресном већу на то да Тужилаштво не испуњава своје обавезе по питању пружања докумената на увид. Одбрана је поднела укупно око сто тужби за захтевом суду да својим одлукама натера Тужилаштво да извршава своје обавезе. Међутим, суд се практично увек стављао на страну Тужилаштва. Чак и тада кад није било могуће не признати кршења обавезе обелодањивања коју има Тужилаштво, судије су примењивале нову теорију како утврђена нарушавања не би повукла никакве санкције према починиоцу (уколико је починилац било тужилаштво). Судије су смислиле следећу формулацију: “Да, било је нарушавања, али оно није значило суштинско кршење права оптуженог”! Можемо се само дивити бешчашћу оваквих судија!

Судбина овог захтева Р. Караџића са једне стране је изгледа већ предодређена. Када би овај захтев разматрале друге судије, тада би постојале теоретске шансе да судски процес који је вођен уз кршење људских права оптуженог буде проглашен неважећим и буде наложен нови процес. Међутим, у овом случају - када ће питање о проглашењу процеса неважећим разматрати те исте судије које су свих претходних пет година, без обзира на све, упорно тврдиле да је све добро – таква одлука би била одлука против њих самих.

Можда се Р. Караџић нада да ће, примивши одбијање Претресног већа, он моћи да се обрати Жалбеном већу, где ће шансе на покретање новог процеса бити веће.

Међутим, постоји још један разлог који може имати кључну улогу у томе да нови процес по предмету Р. Караџића, буде покренут. И то управо од стране Претресног већа. Ради се о томе да је рад судија – угодна ствар. То је добар бизнис и нико од тог бизниса неће добровољно одустати. Низ судија МТБЈ такође су изабрани за судије МРМКТ (Т. Мерон, К. Фљуге, А. Ори, Дех. Молото, К. Агиус Ли Дакин, П. Робинсон и Б. Хол). Та господа се у односу на друге осећа толико сигурно да ће они наставити да добијају своју плату и после затварања МТБЈ. Међутим, друге судије МТБЈ које нису избарали у МРМКТ се не осећају толико сигурно: њихова надлежност је одавно истекла, као што је одавно истекла и надлежност самог МТБЈ. Недавно су чланови Претресног већа у предмету Р. Караџића били принуђени да објашњавају ту чињеницу зашто и даље носе судијске одежде без обзира што је истекао рок њихове надлежности. И судије су смислиле следећи аргумент: “Ми морамо предметно дело размотрити до краја, у супротном ће то представљати кршење Ваших права господине Караџићу!”

Занимљиво је у вези са тим напоменути да нико од чланова Претресног већа у предмету Р. Караџића (О-Гон Квон, Х. Морисон, М. Баирд и Ф. Латанци) није изабран у састав МРМКТ-а и они се по окончању предмета Р. Караџића морају лишити својих гигантских примања. Међутим, постоји излаз – утврдити да је Тужилаштво безнадежно упропастило судски процес и да је ради заштите права господина Р. Караџића неопходан нови процес! Наравно, дозволивши да су права Р. Караџића нарушена, то суђење неће препустити другом, јер “рука руку мије” и друго пријатељско судско веће ће такође покренути нови судски процес (на пример, случај Прлић или предмет Станишића и Жупљанина). Тако ће судије међусобно разменити места. На тај начин ће себи обезбедити посао (тачније плате) водећих судија данашњице. Па не могу њихови таленти тек тако да пропадну на врхунцу њихове независности и непристрасности!


[1] Међународни резидуални механизам за кривичне трибунале (Meханизам за међународнeкривичне судове)
 
 
 
http://srb.fondsk.ru/news/2014/08/10/ruka-ruku-miie-o-nekim-pitanima-u-radu-hashkog-tribunala.html

 

* Редактура превода karadzic-odbrana.com/ам

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2014 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску