• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Због Холбрука мања робија
Због Холбрука мања робија Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
субота, 01 март 2014 01:14

28. 02. 2014. 13:05h | Д. Декић - Вести

Споразум са изаслаником САД Ричардом Холбруком из 1996, којим се бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу гарантује безбедност ако се повуче из јавног и политичког живота, Караџићу ће бити олакшавајућа околност ако буде проглашен кривим у Хагу.

Овом одлуком је Трибунал делимично прихватио прошлогодишњи захтев некадашњег вође босанских Срба да се, приликом изрицања пресуде, узме као олакшавајућа околност споразум и добро понашање у притвору.

Караџићу, према оцени адвоката Бранислава Тапушковића, не треба олакшавајућа околност за кривицу уколико неће довести у питање пресуду.


Бројни сведоци

Адвокат Игнат Панчевски је открио да је договору претходио састанак Слободана Милошевића са тадашњим политичарима из РС. О томе је августа 2008. сведочио и бивши шеф дипломатије РС Алекса Буха, устврдивши да су јула 1996. у Београду он и тада председник парламента РС Момчило Крајишник разговарали са Холбруком да се Караџић повуче и да га Трибунал не дира. Постојање договора који Караџићу имунитет потврдио је бивши министар одбране СФРЈ Вељко Кадијевић, као и бивши функционер МИП-а Владимир Надеждин.

- Ако се поштује слово тог уговора, против Караџића не сме ни да се води поступак, нити да буде осуђен. То за гарантовање безбедности Караџићу се тумачи "криво, па на ћоше". Међународни уговори за друге важе, али само не за Србе, што је доказ политике двоструких аршина - каже Тапушковић за "Вести".

Коментаришући кажњавање у Хагу само српских политичара, Тапушковић је запитао зашто до Трибунала нису стигли ни Хрвати Фрањо Туђман и Стјепан Месић, нити Харис Силајџић и Алија Изетбеговић из БиХ.

О постојању договора са САД Караџић, ухапшен пре непуних шест година, говорио је од првог појављивању у судници, прецизирајући да су његови "овлашћени представници" од Холбрука добили ту понуду 1996. године.

Током претресног поступка позивао се на писани договор с америчким дипломатом, покушавајући да оспори јурисдикцију Трибунала. Суд је то одбацио образложивши да споразум, чак и да је склопљен, за њих није обавезујући. Караџић докуменат није имао, а амерички дипломата је све порицао, па је спекулација било до 2012. када је скопски адвокат Игнат Панчевски ексклузивно за "Вести" обелоданио фотокопију странице као потврду Караџићевих навода.
 
Аршини и по Јануковичу

Бранислав Тапушковић двоструке аршине види и примерима изван нашег подручја, попут најновијег захтева за изручење Трибуналу украјинског председника Виктора Јануковича.

- Међународни уговори и међународно право морају да буду универзални, а не да изручивање грађана не важи за највеће силе - казао је Тапушковић.


http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/385342/Zbog-Holbruka-manja-robija

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2014 >
н п у с ч п с
           
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску