• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Суђење Караџићу: Доказни поступак у завршној фази
Суђење Караџићу: Доказни поступак у завршној фази Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
петак, 21 фебруар 2014 01:03

20. 02. 2014. | РТРС

Доказни поступак на суђењу Радовану Караџићу у Хашком трибуналу ушао је у завршну фазу. Након што је Караџић данас одустао од сведочења, преостало је да се саслуша исказ још само једног сведока, што је заказано за прву недељу марта.

Експерти оцењују да је одбрана Радована Караџића урадила добар посао али не верују у ослобађајућу пресуду.

"Овде сам пред вама не да браним своју маленкост, човека, него да браним величину једног малог народа", истакао је Караџић.

Након четири године и 423 сведока, Радован Караџић је привео крају извођење доказа одбране. Одбрана је, у принципу задовољна, урађеним, каже члан тима одбране Горан Петронијевић и додаје да очекују позитиван резултат уколико Суд буде одлучивао по праву.

"Јер више и птицама на грани је јасно да Хашки трибунал и механизам који га покреће и контролише, нису баш правни и у том смислу би једино имали одређену резерву", истакао је Петронијевић.

На Сребереницу и Сарајево се више не гледа исто као што се гледало пре овог процеса, каже Петронијевић.

Уз констатацију да Тужилаштво селекитвно прилази правди, београдски адвокат са хашким искуством, Тома Фила, оцењује да је одбрана Радована Караџића урадила добар посао, али сумња у позитиван исход по бишвег председника Српске.

"Они су унапред осуђени кад су дошли али је добро што се боре. Само то што је заштићени сведок - не могу вам рећи како се зове - који је рекао да су они бомбардовали Маркале је вредело цели овај процес", истакао је Фила.

Пре изрицања пресуде следи још један круг доказног поступка. Тужилаштво ће имати прилику да одговори на неке доказе које је Караџић изнио а након тога ће и њему бити исто омогућено.

"Након што су изведени сви докази, тужилаштво и одбрана изводе своје завршне речи, након чега следи већање о пресуди чије изрицање се очекује на јесен 2015. године", нагласила је Магдалена Спалинска, портпаролка Хашког трибунала.

Оцену Тужилаштва и њихово виђење досадашњег тога поступка, нисмо добили - кажу да не коментаришу процесе који су у току.

 

http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/55710/Su%C4%91enje+Karad%C5%BEi%C4%87u%3A+Dokazni+postupak+u+zavr%C5%A1noj+fazi.html

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2014 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 22
23 24 25 26 27 28  

Помоћ за Републику Српску