• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Хаг и Његошу суди за геноцид
Хаг и Његошу суди за геноцид Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
петак, 14 фебруар 2014 19:09

14. 02. 2014. 18:02h |  Ђ. Баровић - Вести

Проглашавање Петра Петровића Његоша за ратног злочинца и сасвим озбиљно доказивање ове тврдње од стране Тужилаштва хашког трибунала изазвало је праву буру, махом поспрдних реакција широм Балкана, али упозорења људи од струке да је реч о опасним намерама и покушајима криминализовања српске историје и културе.

Унакрсно испитујући начелника општине Крупа на Уни и бившег председника РС Гојка Кличковића, тужилац у процесу против Радована Караџића, Катрина Густавсон се озбиљно позабавила капиталним делом великог српског мислиоца "Горским вјенцем", а саговорници "Вести" јој нису остали дужни, па су истом силином узвратили да би уз Његоша хитно требало оптужити и читав низ јунака из српске епске поезије, али и историјских личности од пре више векова.

 

Бећковић: Нека се припреми Филип Вишњић!

- Не разумем зашто суде другима за Његошеве злочине. Његошу треба да суде. А кад му пресуде, треба да отворе судски процес и против Шекспира, Хомера и Дантеа. И против Филипа Вишњића и Вука Караџића треба покренути поступак. Они су баш претерали и сваку меру прешли. Филип Вишњић је јавно уз гусле певао, а Вук Караџић све те песме сакупио и на свет изнео.

Р. Л.

 

Професор Филолошког факултета у Београду и један од најбољих познавалаца дела Његоша, Мило Ломпар сматра да је покушај хашког тужилаштва да га прогласи "инспиратором" етничког чишћења у БиХ у "функцији криминализовања српске културе и историје".

"Помињање "Горског вијенца" у контексту ратних злочина у БиХ има за циљ да обезбеди судску подршку за институционалну промену јавне свести у Србији. Неопходно је, отуд, криминализовати српску културну и историјску традицију у највећем могућем степену", рекао је Ломпар.

Историчар Миле Бјелајац, научни саветник у Институту за новију историју Србије такође упозорава да оно што се чуло из уста хашког тужиоца нимало није духовно, јер сматра да је то само део стратегије Хашког трибунала да преуређује историју Срба.

- Идеја није нова, јер је Хашки трибунал већ покушао да повеже "Начетарније" Илије Гарашанина са распадом СФРЈ, а теза о Његошу и његовим геноцидним намерама се може чути још из осамдесетих година прошлог века, уочи распада земље. Зато сумњам да је у питању незнање тужиоца или судија, већ је у питању "производ" дела интелектуалне елите и невладиних организација у Србији који се на таквим или сличним тезама и даље богато финансирају из иностранства - тврди Бјелајац и објашњава да је апсурдно и објашњавати да је немогуће поредити догађаје између којих је чак четири века временске разлике.

- Стављање у сасвим погрешан контекст верност борби за слободу је јако опасан преседан, али сама чињеница да је Србија потпуно изопштена када је реч о обележавању сто година од почетка Првог светског рата говори да случај из Хага није ни мало случајан - закључује овај историчар.
 
А Мојсије: Емир Кустурица

Емир Кустурица сматра да медији у Србији не треба да поклањају толику пажњу овом догађају у Хагу, а да је после оптужби против Његоша, у овом суду све могуће.

- Уколико је крив Његош, онда би Хашки трибунал под хитно требало да оптужи Мојсија да је ратни злочинац зато што се отворено и не тако давно, у Старом завету, залагао за освету типа "око за око, зуб за зуб, како оштетити тело човеково, онако да му се учини, ко убије живинче да врати друго, али ко убије човека да се погуби" - кратко истиче Кустурица.

Неле Карајлић, аутор култног серијала Топ листа надреалиста који је пре тачно годину дана, у шали, послао у Хашки трибунал Марка Краљевића, каже за наш лист да то није учинио случајно, већ ће и даље наставити да буде вредан "инсајдер", односно да ће Тужилаштву ускоро "откуцати" много шири списак потенцијалних ратних злочинаца.
 
Оптужили и "Хероја на магарцу"

Хашком трибуналу ово није једина брљотина, а свакако највећа је када је тужилаштво 1998. године подигло оптужницу против јунака из романа Миодрага Булатовића "Херој на магарцу". Ратни репортер Небојша Јеврић се, правећи шалу, поверио једном америчком новинару да зна име Србина који је силовао највише муслиманки и рекао да је то Грубан Малић. Убрзо је склопљена и оптужница, а књишки јунак се нашао као 23. оптуженик Хашког трибунала. Такође, у Хашком трибуналу на суђењу Слободану Милошевићу један од "експерата" је тврдио и како су Срби током рата у БиХ срушили џамију из седмог века.

Удар на свест и историју Срба

"Глас Русије" тврди да је Петар Петровић Његош постао жртва једног од услова постављених за приближавање Србије ЕУ - промене свести код Срба, коју су својевремено затражили немачки званичници. "Његош је инспиратор, Караџић, извршилац злочина и то је само логичан наставак покушаја промене свести и целокупне српске историје, који је започео тврдњом западних историчара да је Гаврило Принцип био гнусни атентатор...", истиче "Глас Русије"

- Нема никакве дилеме да треба преиспитати улогу Косовске девојке која је крива не само за свирепа убиства, већ и за нехумана дела и злочин против човечности јер је на Косову пољу помагала само рањеним Србима. Никако не треба заборавити ни Филипа Вишњића као стратега у ширењу велико српске пропаганде који је и "духовни творац" удруженог злочиначког подухвата. Јасно, ту се без сумње мора наћи и Никола Тесла који би, да је поживео још "пар година" и доживео не тако позну старост од 135 година, сигурно направио већ смишљено оружје за масовно уништење, а све у циљу УЗП-а - каже озбиљним гласом Карајлић и признаје да је Хашки трибунал очигледно превазишао машту "надреалиста".

- Када сам одлучио да Марка Краљевића "отерам" у Хаг нисам ни слутио да су они тамо заправо много бољи зајебанти од мене. Нажалост, од њихове зајебанције људи добијају вишедеценијске затворске казне, а оваквим потезима само показују колико су озбиљна правна институција - закључује Карајлић.
 
Кривицу нашли у "Горском вијенцу"

Тужилац Катрина Густавсон поставила је Кличковићу низ питања у вези са "Горским венцем", а ми преносимо она најзанимљивија:

"Питање: У суштини "Горски вијенац" слави то што Црногорци истребљују муслимане, црногорске муслимане и велича масовна убиства и разарања домова, џамија, зар не?

Питање: Имамо ситуацију кад владика Данило подсећа на чарке с Турцима и описује ове догађаје нашироко. Наводи да ће под оштрицу сабље доћи сви који не желе да буду покрштени, али и да ће сви који прихвате Христа бити прихваћени и заштићени као наша браћа... Да ли Вас то подсећа да ова поема слави убијање муслимана и уништавање њихових домова и рушење њихових џамија?

Питање: Вук Мићуновић ламентира пред владикама над кугом муслимана на његовој земљи. И онда преиспитује веру у бога код владика и истиче да је велика несрећа погодила земљу... Јасно је из контекста текста да Вук Мићуновић покушава говором да охрабри владике да буду храбри и да он има под собом стотине Црногораца који ће земљу очистити од Турака и да се неће зауставити све док земља не буде етнички чиста од муслимана, зар не?


http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/381976/Hag-i-Njegosu-sudi-za-genocid

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2014 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Помоћ за Републику Српску