• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Шешељ и Караџић - сведоци један другоме
Шешељ и Караџић - сведоци један другоме Штампа Ел. пошта
понедељак, 28 јул 2008 13:04

26. 7. 2008 |  Глас јавности

Сви укључени у процес одбране Радована Караџића пред Хашким трибуналом углавном су сагласни у једном - све може да се очекује.

Гледано са стране одбране бившег председника Републике Српске, по свему судећи, а како најављује и члан његовог тима, поред академика Косте Чавошког и Смиље Аврамов, Миливоје - Бата Иванишевић (председник Центра за истрагу злочина против Срба), Караџић ће своје уводно излагање посветити питању „злочина против мира“.

- Све је проузроковано нарушавањем мира у Босни. Злочин против мира, нажалост, направили су они који су формирали Трибунал. Сасвим је неспорно да је прво у Босни морао да буде нарушен мир. После првих вишестраначких избора, када је изменом Устава Босна била конституисана у републику грађана, изгубио се термин „равноправан народ“.

После настојања посланика Српске демократске странке да се формира друго скупштинско веће, горњи дом, у коме би били и представници српског народа, Алија Изетбеговић учинио је све да се то не догоди. Низом поступака, пре свега уставно-правне природе, онемогућили су равноправност народа, тако да су Срби остали у мањини.

Када је реч о коалицији два народа, морам да кажем да се она повампири увек у ратним околностима, чиме су увек проузроковани српски губици. Муслимани и Хрвати су још у Првом светском рату као верни послушници Аустроугарске учинили све против Срба, који су били криви за убиство принца Франца Фердинанда. Иста коалиција се повампирлиа и у следећем рату, па поново и у овом трећем - започиње разговор за Глас јавности Иванишевић.

 

Како Караџић планира да објасни своју улогу у рату?
 
- Те 1991. када је Караџић са својим посланицима све чинио да се формира веће народа, Изетбеговић се потрудио да се то не догоди, и уз помоћ хрватских посланика све спречио. Дошло је до референдума, који није прошао, а муслимани су на силу помогли Хрватима у БиХ, који су то исто урадили и у Словенији и у Хрватској. Ратови су увек некако почињали са стране, па би били пренети на отаџбину, али је сада све било унутар наших граница.

Други су обавили посао против мира, а прљави, ратни део, оставили су Србима, Хрватима и муслиманима. Кутиљеров план био је последњи покушај да се избегне рат. Изетбеговић је, међутим, касније повукао свој потпис на наговор америчког амбасадора и после тога морало је да дође до рата. Прво су оружје подигли муслимани, који су симболично убили православног свештеника баш у Сарајеву.

 

Дакле, тако би отприлике требало да изгледа уводно излагање г. Караџића? Слично историјском часу у Хагу који су одржали и бивши председник СРЈ Слободан Милошевић и лидер радикала Војислав Шешељ?

- Наравно. Не постоји могућност, међутим, да се води искључиво такав процес пред Трибуналом, јер су они који су га формирали вешто избегли да предмет спора буде „злочин против мира“ и тако се унапред заштитили од одговорности за оно што су учинили. Као и у случају бомбардовања НАТО пакта.

 

Како сте поткрепљени документацијом?
 
- Остају оперативни послови. Располажемо веома добром одбраном и квалитетним сведоцима који се неће први пут појавити у Хагу. Њихови неспорни квалитети већ су доказани у процесима против Момчила Крајишника, покојног Милошевића и сада Шешеља и других. Када је реч о документацији, она је већ сва у Трибуналу. Чак и она која нам није била позната и до које ми, Срби, нисмо могли да дођемо. Документи од муслиманске и хрватске стране предати су тужилаштву, чиме су и нама постали доступни.

 

Шта очекујете од ревизије оптужнице од стране тужилаштва и њеног скраћивања? Хоће ли и вама ускратити могућност да изведете сведоке који би могли да уздрмају Трибунал?
 
- Иако је много тога већ учињено, сматрам да нема случаја где не могу да се изведу нови докази. Наш највећи проблем до сада био је, а то бисмо можда сада могли да превазиђемо, несинхронизовано деловање узајамних одбрана Срба у Хагу у разним случајевима. Могли смо да наступамо јединственом стратегијом, и да заједничким циљем бранимо своје људе.

 

Постоји ли штета коју смо нанели сами себи нејединственим иступима у Хагу?
 
- Наравно, поготово када се узму у обзир сведоци који су ишли на нагодбу. Они су велико зло нанели и себи и другима. Историјски гледано, мислим да су унесрећили и своју децу. Такви издајници су у многим ситуацијама кројили капу многим Србима који нису пристајали на те нагодбе, али су својим сведочењем пресудно утицали на многе пресуде које су изречене. У питању је рак-рана наше одбране, али можда сада имамо правог борца који ће изаћи на крај с тим. У једном писму које ми је Караџић написао каже да „човек никада не може да побегне од издаје и од смрти“.


Да ли ће постојати кооперативност између Шешеља и Караџића и ваших тимова одбране?
 
- Шешељев тим одбране увек може да рачуна на нас. И обрнуто. Верујем да ће, када се та два пријатеља нађу у Трибуналу, то бити један веома моћан српски тандем. Нормално да ће позвати један другог за сведоке. И Милошевић и Шешељ су имали исту идеју, да са Караџићем сведоче међусобно.

 

А шта је са Биљаном Плавшић?

- То зависи од Караџића. Знам да је г-ђа Плавшић одбила да сведочи против Милошевића. Наравно да је одбила када је видела како су је изиграли. Мислим да би било мудро да исто одбије и сада, јер би била тотално поражена у таквом сведочењу.

 

Какву би улогу могао да одигра споразум који Караџић има са Ричардом Холбруком?

- Американци су безочни криминалци који ће у очи да вам кажу неистину. Они су лобирањем легализовали корупцију. Бојим се да такав споразум пред Трибуналом неће имати никакву тежину.

 

У старту одустајете да се позовете на споразум?

- То још не знам. Караџић се неће на тај начин бранити. Свакако неће рећи: „Постоји споразум - ослободите ме“. Рећи ће: „Нисам крив“.

 

Има ли ваш правни тим тактику одбране?

- Караџићева идеја је да се прво одржи трибина „За истину о Радовану Караџићу“. Тада ћемо се договорити како најбоље да организујемо тај посао. Зато не бих улазио у детаље. Пошто суд ионако не ради наредних месец дана, биће мирно море до тада.

 

 

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/tema/glas-javnosti-26-07-2008/seselj-i-karadzic-svedoci-jedan-drugome

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2008 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску