• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Трибунал ударио на цели српски народ!?
Трибунал ударио на цели српски народ!? Штампа Ел. пошта
Написао ПРЕС РС   
понедељак, 01 април 2013 15:15

Бањалука 29. 03. 2013 | Прес РС

ОПАСНА ПОЗАДИНА ПРЕСУДЕ СТОЈАНУ ЖУПЉАНИНУ И МИЋИ СТАНИШИЋУ

 

Пресуда Хашког трибунала којом су некадашњи полицијски функционери Републике Српске Мићо Станишић и Стојан Жупљанин осуђени на по 22 године затвора нови је удар на Републику Српску! У делу на који се не обраћа велика пажња, а који се тиче квалификације удружени злочиначки подухват суд је сместио чак и Скупштину српског народа у БиХ, која је основана пре почетка ратних сукоба на овој територији!

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ Пресуда Станишићу и Жупљанину отвара низ тешких питања

Марко Сладојевић, један од правних саветника првог председника Српске Радована Караџића, сматра да је то покушај да се криминализује цео српски народ, јер је Скупштина, у суштини, оличење народа. Он упозорава да су Станишић и Жупљанин означени као део удруженог злочиначког подухвата, заједно са Караџићем, Момчилом Крајишником и другим политичарима. По његовом мишљењу, посебно је забрињавајуће што судско веће које је осудило Жупљанина и Станишића сматра да је наводни удружени злочиначки подухват настао најкасније 24. октобра 1991. године, а то је дан када је основана Скупштина српског народа у БиХ.

 

Развијање теорије

- Доказ да је Станишић био у удруженом злочиначком подухвату, како наводи параграф 734. пресуде, јесте чињеница да је он учествовао у свим фазама стварања институција Срба у БиХ, а посебно МУП-а. Први овакав ударац на РС био је у предмету Момчила Крајишника, где је судско веће даље развило теорију удруженог злочиначког подухвата које изузетно подсећа на одговорност због чланства у организацији, на пример, политичкој странци или скупштини - тврди Сладојевић.

Преведено у праксу, то значи да Хашки трибунал покушава кроз ранију пресуду Крајишнику и последњу против Жупљанина и Станишића, да припреми терен на којем ће, преко пресуде Радовану Караџићу, као кривци бити означене и институције Републике Српске, али и Српска демократска странка, која их је стварала.

- Другим речима, да би Караџић био осуђен као Крајишник и Станишић по теорији удруженог злочиначког подухвата, једини логичан закључак мора бити да су СДС и државне структуре босанских Срба стваране и одржаване ради чињења злочина против муслимана и Хрвата - упозорава Сладојевић.
Ћеранић: Пресуда Караџићу биће пресуда СДС-у!

Професор на "Бањалука колеџу" Предраг Ћеранић пре више од два месеца упозорио је да се у Хашком трибуналу припрема терен за тешку пресуду Радовану Караџићу која би се, у федералној јавности и делу међународне заједнице, третирала као пресуда СДС-у.

- Сигуран сам да ће ту пресуду користити политичко Сарајево и одређени међународни центри моћи као полугу за притисак на СДС јер ће кроз хашке пресуде управо та странка бити означена као генератор стварања такозване геноцидне творевине. О томе сам и раније говорио у контексту да ће све то посебно доћи до изражаја, ако СДС, са осталим опозиционим странкама, дође на власт. Та партија ће, у том случају, сигурно бити уцењена, а то неће бити добро ни за њу, а ни за РС - каже Ћеранић.

Ипак, неки правни експерти из Српске не деле такво мишљење. Некадашњи адвокат у Хагу Крстан Симић за наш лист каже да не треба призивати ствари које нигду не пишу и тако давати шлагворт онима који једва чекају да оптуже Српску.

- Пресуде Станишићу и Жупљанину не представљају никакав ексклузивни новитет у поступцима Хашког суда, који, кад дефинише злочиначки подухват, полази од констатације да га чине појединци, а не институције. Одговорност је појединачна и апсолутно искључује одговорност институција. Наравно, свесни смо чињенице да одређене одлуке појединих институција могу имати одређене последице за будућност, али да могу бити документи који би на било који начин утицали на промену структуре БиХ, то је немогућа мисија - каже Симић.

 

Појединац није народ

Он додаје да је и раније било пресуда у којима је поменут удружени злочиначки подухват и да су оне донесене пре више година, па нису произвеле никакве последице.

- То је поменуто и у случају Омарска, и код Брђанина, и код Стакића, и у случају Шамац, али последица није било. Зато апелујем да не изазивамо ђавола, дајући тумачења која воле да чују други учесници у оружаном сукобу у БиХ. Имамо ранију пресуду генералу Крстићу па, на крају крајева, и пресуду Међународног суда правде о геноциду, али ништа се није догодило у правцу промена унутрашње структуре БиХ. Ради се о личној одговорности, а ниједан политичар или командант се не може поистоветити са народом - закључује Симић.

 

Жарко Марковић

 

 

http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/35420/Tribunal+udario+na++celi+srpski+narod!.html

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2013 >
н п у с ч п с
  2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску