• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови СДА се дуго спремала за рат
СДА се дуго спремала за рат Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
понедељак, 25 фебруар 2013 11:34

23. 02. 2013. 13:02h | Ђ. Баровић - Вести

Муслимани у Босни припремали су се за рат много пре него што су избили сукоби у овој републици, па чак и у Хрватској. Војне обавештајне службе тадашње ЈНА су имале конкретне податке о формирању војне структуре, регрутовању, обуци и наоружавању СДА преко организација Патриотска лига и добровољне организације Мерхамет.

Доказе за ове тврдње ускоро би пред Хашким трибуналом као сведок Радована Караџића требало да презентује некадашњи начелник службе безбедности ЈНА, генерал Александар Васиљевић.

Васиљевић важи за једног од најупућенијих југословенских генерала о догађајима уочи распада СФРЈ и током њега, а многи га означавају и као кључну фигуру у бројним и даље спорним догађајима, попут убиства војних заробљеника на Овчари или у Сребреници.

Међутим, Караџића ће највише занимати сазнања која су војне службе безбедности ЈНА држале као "класификоване", а говоре о периоду непосредно пред распад СФРЈ.

 

"Вести" су имале увид у писану изјаву генерала Васиљевића из које издвајамо најзанимљивије делове.

Према оперативним подацима војних служби безбедности, СДА је још јула 1991. почела да се војно организује. Најпре на територији општине Добој, а затим и у већини других општина у БиХ.
 
"Око 1.500 проверених чланова СДА из четири општине у БиХ се упућују најпре на војну обуку у Хрватску, а затим они сами организују обуку у Сарајеву. У општини Живинице је било 100 наоружаних људи, у Сребреници 80", пише Васиљевић и додаје да је организатор војне обуке у Сарајеву био тадашњи председник СДА у Новом Сарајеву који је био задужен за "прихват већег броја припадника СДА који долазе на војно курсирање у Сарајево".

 
Пушке из Хрватске

Васиљевић каже да је предочио Изетбеговићу и доказе да је члан СДА под псеудонимом Аднан, на подручју Добоја, прво из Хрватске куповао пушке М48 за 100 марака из Хрватске, а онда их продавао за 1.100 марака.
"Тако је потрошено око 400.000 марака намењених за прављење пумпне станице између Грачанице и Градачца", тврди Васиљевић.

 
Снајперисти у Холидеј ину

Генерал Васиљевић тврди и да је паравојна формација коју је држао Јука Празина одговорна за пуцњаву на колону демонстраната априла 1992. године.

"Према сазнањима до којих смо дошли, Јука Празина је држао положаје код зграде Средње техничке школе поред Холидеј ина одакле су пуцали на масу. Специјална јединица МУП-а Босне и Херцеговине под вођством Мирзе Јамаковића, пресвучена у радничка одела упада у хотел и просторије СДС-а и тврде да се одатле пуцало. То је урађено плански како би се ситуација у Босни радикализовала", тврди Васиљевић.

"Они имају обезбеђен смештај, исхрану и дневнице од 500 динара за сваки дан боравка. Прве податке око тога да постоји војно језгро у централи СДА у Сарајеву које је окосница формирања Патриотске лиге, ја сам добио негде половином септембра 1991. Ове податке сам добио од човека на врло високом положају у СДА који је био добро упућен. Од њега сам сазнао да су ту обуку вршили бивши официри ЈНА и да су им псеудоними били Халил, Аднан, Кемо... Касније сам установио да је Халил био Сефер Халиловић, Кемо - Адем Кемовић...", тврди генерал Васиљевић који ни данас не жели да открије своју тадашњу "кртицу" унутар самог врха СДА.


Васиљевић наводи да су почетком октобра 1991. Хасан Ченгић, Омер Бехмен и Осман Беконс искористили добротворну организацију Мерхамет за маскирање паравојног организовања чланова.

"Кризни штабови СДА на свим нивоима имају људе из Мерхамета укључене у војно организовање. Такође, за израду формација и организациону структуру Патриотске лиге био је задужен Врањ Сулејман. Лига је имала политички и војни штаб, а у политичком штабу су се налазили највиђенији функционери и најодговорнији функционери СДА: Ејуп Ганић и Омер Бехмен. У војном штабу су били Сефер Халиловић, Аднан Кемовић, али и друга лица која су била маргиналнија", стоји у Васиљевићевој изјави.


Он тврди да је тадашње Председништво СФРЈ о свему било подробно информисано, али да није било политичке воље да се најодговорнији ухапсе, мада је војна служба безбедности увелико спроводила акцију Мач о илегалном војном организовању и наоружавању СДА.

"О својим сазнањима сам 5. фебруара 1992. известио и Алију Изетбеговића који ми је, после предочених доказа дословце рекао: 'Болан, Ацо, то је вама неко потурио, неко ко не мисли добро овом народу овде у Босни'" - тврди Васиљевић који ће опширно сведочити и о начину финансирања и куповине оружја који се протезао од Словеније, Хрватске, па све до Косова.

 

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/294468/SDA-se-dugo-spremala-za-rat

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 26 27 28    

Помоћ за Републику Српску