• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Алија гурнуо Босну у рат
Алија гурнуо Босну у рат Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
субота, 23 фебруар 2013 15:44

21. 02. 2013. 01:04h | Вести


Бивши европски мировни посредник у БиХ Жозе Кутиљеро изјавио је, на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, да је у пролеће 1992. лидер босанских Муслимана Алија Изетбеговић прво прихватио, а затим одбио принципе преуређења БиХ, сличне Дејтонском споразуму, чијом су применом ратна страдања у БиХ могла бити спречена.

"Мислим да је истинска трагедија што мир није постигнут на принципима које сам договорио у марту 1992. Поређење карте која је била утврђена на основу тих принципа, 18. марта 1992, и мапе која је део Дејтонског споразума из новембра 1995. показује да је, после три и по године рата, резултат био готово исти. Небројени животи могли су бити сачувани", посведочио је Кутиљеро.

 

Назначио је да су у рату изгубљени животи, који су могли бити сачувани, били "већином муслимански", као и изгубљене територије. Изетбеговић се споразума одрекао пошто су га на то охрабрили "чиниоци споља", напоменуо је Кутиљеро, сугеришући да су то САД.

Изјаву португалског амбасадора Кутиљера, који је сведочио по обавезујућем налогу суда (субпоена), Караџић је увео у доказе у писаном облику, а Кутиљеро је затим одговарао на питања тужилаца.

Кутиљеро је потврдио да су у марту 1992. представници све три националне заједнице прихватили принципе уређења БиХ с три конститутивне јединице унутар тадашњих граница, уз поштовање људских права, верских слобода и заштиту мањина. Посебна радна група, по плану, утврдила би територије јединица, а о уставним принципима би грађани одлучили на референдуму.

"Недуго пошто су стране прихватиле принципе, до мене је почело да допире да се председник Изетбеговић јавно одриче свог пристанка у изјавама босанским медијима. Босанска влада званично је одбацила принципе у јуну 1992", посведочио је Кутиљеро.

 
Сви лагали, Срби најмање

Жозе Кутиљеро је рекао да је "апсурдно кривити само Србе за ситуацију у БиХ", зато што су "све стране криве". У изјави, Кутиљеро је назначио да је "на првом ручку током преговора", увидео да је "Изетбеговић лажов и да му се не може веровати. Он је увек одступао од оног што је већ био прихватио да учини."
"Све стране су лагале, али су Срби лагали најмање."


Муслимани криви за масакр

Бивши мировни посредник потврдио је и да му је португалски официр, који је служио у Унпрофору у Сарајеву, пренео да је убеђен да је граната која је 27. маја 1992. убила 26 грађана у реду за хлеб у Улици Васе Мискина била испаљена с подручја где су били положаји муслиманских снага. Тај официр учествовао је у истрази о експлозији у реду за хлеб.


Радован упозоравао

Упитан да ли је "уништење Босне" био део Караџићевог плана, Кутиљеро је упозорио да се делови Караџићевог "политичког дискурса" не могу издвајати из контекста "проблема са базом" које су имале све три стране. Подвукао је, међутим, да је Караџић и њему рекао да ће, ако не буде постигнут споразум, "доћи до страшног рата".

Сведок је потврдио да за време преговора није веровао Изетбеговићу који је, "упркос његовом срдачном маниру", "лагао" и био "варљив". Кутиљеро је изјавио да остаје при оцени - коју је изложио у коментару у "Интернешнел хералд трибјуну" у фебруару 1993. - да је "одбијање председника Алије Изетбеговића да прихвати да је реална Босна потпуно другачија од оне коју је он желео допринело продужетку рата једнако колико снови о Великој Србији и хрватској хегемонији".

Да се муслимански лидери нису одрекли споразума о принципима уставног преуређења БиХ, "босанско питање могло би бити решено раније, уз мање губитке (претежно муслиманских) живота и територија", посведочио је Кутиљеро, како је написао 1995. и у лондонском недељнику "Економист".

"Да будем правичан, председник Изетбеговић и његови саветници били су охрабрени да пониште тај договор и да се боре за унитарну босанску државу од добронамерних чинилаца споља који су мислили да све знају најбоље", написао је тада Кутиљеро, алудирајући на улогу САД.

"То сам веровао тада и то верујем сада", изјавио је данас бивши европски мировни посредник.

Алија Изетбеговић би "једно говорио насамо, а друго јавно. Харис Силајџић је емотиван и не треба му веровати. Све три стране лажу, али Срби су мање префињени у томе", изложио је у изјави Кутиљеро своје утиске из тог времена.

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/293686/Alija-gurnuo-Bosnu-u-rat-

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
24 25 26 27 28    

Помоћ за Републику Српску