• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Петронијевић: Трибунал штити Орића
Петронијевић: Трибунал штити Орића Штампа Ел. пошта
Написао Агенције   
уторак, 15 јануар 2013 21:44

БИХ | 15/01/2013 | 18:12 | Агенције  

 

Координатор савјетничког тима Радована Караџића, адвокат Горан Петронијевић, оцијенио је да одлука Хашког трибунала да не изда обавезујући налог Насеру Орићу да свједочи представља озбиљно ометање одбране, али и крије намјеру Хага да заштити некадашњег команданта снага Армије БиХ у Сребреници и пресуду којом га је ослободио кривице.

Петронијевић је оцијенио да се наставља тенденција ометања одбране и дискриминације поступака у којима су оптужени српске националности, а поготову тог ранга и значаја какав је први предсједник Републике Српске, Радован Караџић.

Он је рекао да је лицемјерно одбити да се изда обавезујући налог да се доведе свједок као што је Орић, када је ријеч о човјеку са којим не може да се разговара - осумњичен је за разне врсте криминала, а и сам је изјавио да неће да разговара са одбраном.

 

 

Петронијевић сматра да би разлог за овакву одлуку Трибунала могло да буде и то да "Хашки трибунал на тај начин штити и Насера Орића и своју одлуку (о ослобађању кривице), а опет на штету истине".

Петронијевић је подсјетио да је Насер Орић био оптужен пред Хашким трибуналом са врло благим оптужбама за које је ослобођен.

Према његовим ријечима, у Подрињу је више од 3.000 људи страдало у периоду од 1992. до 1995. године за које су у већем дијелу одговорни он и његове јединице.

"Ми о томе имамо врло квалитетних доказа, а и сведока. И сад видите, Насер Орић је ослобођен пред Хашким трибуналом, а Хашки трибунал неће да га приведе да сведочи о чињеницама које ћемо му предочити, што значи да Хашки трибунал на тај начин штити и Насера Орића и своју одлуку, а опет на штету истине", рекао је Петронијевић.

Он је оцијенио да "Хашки трибунал дефинитивно може да буде све на свету, али никако више не може да буде ни суд, нити суд који је основан да утврди истину и да та истина доведе до помирења".

Петронијевић је рекао да је правни тим Караџића у овом тренутку немоћан да учини било шта осим да изрази своје негодовање.

"Видећемо да ли постоји могућност некакве жалбе на ту одлуку, да ли можда судско веће када дође на ред извођење тог доказа можда промени одлуку, али лично сматрам да је ово уперено директно ка прикривању истине", рекао је Петронијевић.

Претресно вијеће Хашког трибунала одбацило је јуче, у одвојеним одлукама, захтјев некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића да Насеру Орићу и Ранку Мијићу наложи да се појаве као свједоци одбране у његовом предмету.

У случају Орића, некадашњег команданта 28. дивизије Армије БиХ у Сребреници, вијеће је закључило да оптужени није предузео све "разумне напоре" да обезбиједи његову добровољну сарадњу.

В.Ч.    


http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=78606

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2013 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску