• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Хаг "касапи" Караџићеве сведоке
Хаг "касапи" Караџићеве сведоке Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
среда, 12 децембар 2012 16:31

11. 12. 2012. 13:04h | Ђ. Баровић - Вести

После контроверзних, ослобађајућих пресуда хрватским генералима, Анти Готовини и Младену Маркачу, а затим и бившем команданту ОВК Рамушу Харадинају, Хашки трибунал наставља да изазива чуђење и у процесу против Радована Караџића.


Пресуда већ написана: Радован Караџић

Уз објашњење да су те изјаве нерелевантне за сам процес, најпре су редукована сведочења председника Савеза логораша РС Бранислава Дукића и Радојке Пандуревић, жене која је прошла најгоре тортуре у једном од сарајевских казамата, а одбијање да се у судници чује прича и о страдању Срба током рата у Босни настављена је касапљењем изјава некадашњег шефа клинике ОРЛ болнице Кошево, др Милана Пејића и Горана Сикираша из Вогошћа.

 

Судије не интересује истина: Горан Сикираш

"Вести" су имале увид у оригиналну и скраћену верзију сведочења из којих су избачени делови о нападима муслиманских снага на српска села или цивилне циљеве.

У изјави др Милана Пејића који говори о догађајима пре и на почетку сукоба у Сарајеву, мада је остављен догађај из средине априла 1992. године када је у муслиманском нападу на Илиџу погинуло 12 српских цивила, потпуно су избрисани делови који говоре о артиљеријском нападу на аутобуску станицу из октобра те године, затим гранатирању болнице Жица од стране НАТО, септембра 1995, као и гранатирању цркве у Блажују 28. августа исте године током свадбе, када је једно лице погинуло, а 55 рањено.

Сведок Горан Сикираш је много горе прошао код хашких "коректора", па је тако од 32 ставки из његове изјаве - избачено чак 15.


Избрисани докази: Милан Пејић

Између осталог, Судско веће је сматрало да је за суђење Караџићу потпуно небитно што су се муслимани иживљавали углавном над женама и децом из Сикирашовог села Граховиште, мада је од 11 заробљених - девет касније ексхумирано на гробљу Лав код стадиона Кошево.

"Приликом ексхумације, констатовано је да је свих девет заробљеника мучено и зверски убијено јер су им биле одсечене главе, а већини су недостајали делови тела, односно, удови", део је из сведочења Сикираша који је избрисан!

Шеф правног тима Радована Караџића, Горан Петронијевић каже да уколико Судско веће настави са оваквом праксом, односно не уведе процес у законске оквире, суђење бившем председнику РС ће постати бесмислено.

- Не само што се Караџић брани у процесу у коме је већ унапред проглашен кривим, већ сада против себе, уз тужилаштво има и суд који отворено показује да га злочини над Србима уопште не занимају - огорчен је Петронијевић.
 

Судије горе од тужилаца

Горан Петронијевић каже да је сваки од сведока којег је Караџић предложио да се појаве у судници важан на свој начин зато што или директно руши тезе оптужнице или доводи у разумну сумњу изјаве сведока тужилаштва.

- Ово је сад апсурдна ситуација да су сведоци Тужилаштва могли да причају шта су хтели, а сведоци Караџића зависе искључиво од воље Судског већа - истиче Петронијевић.

 
Жртве убијене па запаљене

Редуковано је и сећање Горана Сикираша на муслимански напад средином 1992. године када су муслиманске снаге заробиле десетак, махом старијих људи.

"Сви заробљени су брутално убијени и запаљени. Њихови остаци тела пронађени су маја 2001. године", део је из сведочења који је проглашен "нерелевантним"...

 

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/276509/Hag-kasapi-Karadziceve-svedoke

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2012 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску