• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Покољ српских цивила славе као војну победу
Покољ српских цивила славе као војну победу Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
понедељак, 10 децембар 2012 17:03

АБиХ - Монографија Тузланског корпуса

Београд 10. 12. 2012 | Срна


Други тузлански корпус тзв. Армије БиХ у својој монографији међу највеће победе убројао је уништавање на стотине српских села, као и убиство неколико хиљада српских цивила, тврди директор београдског Центра за истраживање злочина над Србима Миливоје Иванишевић.

 

РЕЗУЛТАТ "ПОБЕДЕ" КОЉАЧА Сахрана жртава из села Кравице

У "Есеју о муслиманским војним победама током рата 1992-1995" године, Иванишевић оцењује да са стратешке тачке та места нису имала никакав значај, јер се радило о малим српским селима и засеоцима, у којима су на свиреп начин углавном убијани српски цивили, старији људи, жене и деца. Иванишевић анализира податке из "Монографије Другог корпуса Армије БиХ", у којој су на око 500 страница евидентирани сви значајнији документи, догађаји и "победе" тог корпуса од формирања до краја рата, као и напади на српска села у десет општина - Братунац, Брчко, Градачац, Бановићи, Власеница, Калесија, Кладањ, Зворник, Сребреница и Тузла.

Овај српски историчар оцењује да је Армија БиХ била ангажована у "ослобађању" искључиво небрањених села и заселака српског становништва, држављана БиХ, и вишевековних катастарских власника поседа на којима су живели и њихови далеки преци.

Иванишевић наводи да угљенисана тела страдалих мештана и убиства на свиреп начин хладним оружјем или спаљивањем нису била реткост у походима јединица Тузланског корпуса.

Захваљујући "толиким успесима" овог корпуса, иронично примећује Иванишевић, ослобођено је или уништено, према подацима из Монографије, више стотина српских села, насеља, заселака, а убијено је 3.585, како се наводи, "агресорских војника".

- Како је могуће, изузев кад је реч о посебном стратешком интересу, назвати значајним успехом или значајном победом освајање села од свега неколико стотина становника кад је у питању не само релативно мало насеље, већ и насеље у коме жене и деца чине скоро две трећине мештана - пита Иванишевић.

У неке од својих "великих победа" ТК убраја напад на ЈНА у "Тузланској колони", где су убијене 84 особе, углавном држављани БиХ, као и напади на 12 српских села - Кравице, Ратковићи, Дубница, Жељева, Брежани, Кљештани, Буковац, Церик, Аврамовина, Растошница, Јелачићи, Пелемиши. У своју "велику победу" Тузлански корпус уврстио је и сурово убиство 75 Срба у селу Кравица, на Божић, јануара 1993. године, док број рањених и протераних никада није могао да буде евидентиран, а прикупљање и сахрана покојника трајали су месецима. Снаге такозване "Витешке бригаде" Тузланског корпуса два пута током 1992. нападале су мало село Церик, у општини Брчко, где су убили 28 Срба, а исте године је у нападу на сеоце Аврамовина, у општини Градачац убијено десет српских мештана.

Иванишевић указује на парадокс да је корпус који себе назива победничким током рата имао губитке од 7.450 шехида - "мученика за веру", док је убијено 3.585 припадника, како је наведено, "пораженог српског агресора", односно да је поражена страна имала дупло мање губитака од "победничке". Овај београдски историчар закључује да је у том свом "победничком" походу током читавог рата у БиХ Други корпус познатији као Тузлански корпус "ослободио" од "српског агресора" једва 2,5 одсто укупне територије БиХ и процењује да би му за "ослобађање" читаве БиХ тим темпом требало сто година.

 

 

http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/28868/Pokolj+civila+slave+kao+vojnu+pobedu!+.html

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2012 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску