• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Петронијевић: Хаг се боји истине о злочинима над Србима
Петронијевић: Хаг се боји истине о злочинима над Србима Штампа Ел. пошта
Написао ПРЕС РС   
четвртак, 29 новембар 2012 01:46

Београд 28. 11. 2012 | Срна

Одлука Хашког трибунала да у процесу суђења Радовану Караџићу искључи свједочење бившег логораша Бранислава Дукића показује да се тај суд боји истине и да не жели да чује о злочинима над Србима – рекао је адвокат Горан Петронијевић, члан тима Караџићеве одбране.

„То је доста чудно и може да укаже на страх од истине, јер тај човек може да говори о злочинима који су чињени над Србима у великој мери. Изгледа да то неко не жели да чује", рекао је Петронијевић, наводећи да је очигледно да је селективност Хага и даље присутна.

Он је истакао да је сведочење Дукића веома значајно, јер се Србима стављају на терет логори а нигдје се не помиње друга страна, те додао да је порука овакве хашке одлуке да не треба да се зна да су постојали логори за Србе.

„Ако им није релевантно, нека одбаце његово сведочење. Проблем је то што они то не желе да чују, нити да то чује јавност. Ово је јако лош пример, очигледно да они постају нервозни од резултата овог суђења, који су мимо свих њихових очекивања, и сада користе и друга средства да се одбрана умањи", рекао је Петронијевић.

 

 

Члан тима Караџићеве одбране је оценио да се Хашки трибунал плаши Дукићевог сведочења, јер је он врло аргументован и кредибилан сведок који је злочине преживео на својој кожи, а при томе има сазнања о ономе шта се дешавало у другим логорима за Србе.

Петронијевић је рекао да се не сећа да је суд у Хагу одбацио свједочење неког муслиманског логораша као нерелевантно.

Он је навео да одбрана има још доста сведока, више од 600, и да ће сигурно успети да нађе неког ко ће да сведочи о злочинима над Србима у муслиманским логорима.

Петронијевић је рекао да су сазнања Бранислава Дукића, који је био заточен у сарајевским логорима „Виктор Бубањ", Централни затвор и у Храсници, веома квалитетна, јер говоре о стварима које су се догађале Србима.

„Ако се Србима ставља на терет неки злочин у некој општини, а у тој општини се налазио муслимански логор за Србе, како то не може да буде релевантно. Релевантно је све што се догодило на том простору", рекао је Петронијевић.

Он је навео да се суштина свих потеза које су предузимали Срби састојала у томе да су увек реаговали са поводом, што значи када год би муслимани учинили неки корак, Срби су чинили корак након тога.

„То је јако релевантно, али суд не жели да чује повод, него изолује само реакцију Срба", рекао је Петронијевић.

Претресно веће Хашког трибунала данас је потпуно искључило исказ бившег логораша Бранислава Дукића, кога је бивши председник Републике Српске Радован Караџић намеравао да ове седмице позове за сведока одбране, оцењујући да сведочење "није релевантно за тачке које се налазе у оптужници".

 


http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/27994/Petronijevi%C4%87%3A+Hag+se+boji+istine+o+zlo%C4%8Dinima+nad+Srbima.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2012 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30  

Помоћ за Републику Српску