• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Ставови Соња Караџић: Мог оца треба да бране и Србија и РС
Соња Караџић: Мог оца треба да бране и Србија и РС Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
среда, 28 новембар 2012 10:27

среда, 28. новембар 2012.

Породица Радована Караџића не очекује да ће он бити ослобођен попут хрватских генерала, али верује да ће у његовом случају у Трибуналу превагнути докази а не политичке игре.

У интервјуу за "Вести", кћерка бившег председника РС, Соња Караџић-Јовичевић каже да је суђење њеном оцу прилика да се владе у Београду и Бањалуци уједине и помогну да се сазна права истина о догађајима у Сребреници.

Да ли очекујете да би и ваш отац могао да буде ослобођен попут хрватских генерала?

- Могу само да се надам да ће снага доказа и истине превагнути над политичким играма и притисцима.

Хрватску је ослобађајућа пресуда генералима коштала 32 милиона евра. Да ли је касно за сличан ангажман РС када је реч о Караџићу?

- То би било контрапродуктивно. Трибунал би одмах укинуо плаћање одбране, а Српска то не може да преузме на себе. Али има много других начина на које може и мора да помогне. Новац није пресудан. Сада је јасно да свака индивидуална пресуда има велике и дугорочне колективне последице. Зато држава мора стајати иза тима одбране.

 

Како оцењујете досадашњи ток суђења вашем оцу?

- Дошло је до епохалних сведочења и открића. У спис је уведено скоро 2.500 доказа одбране, што није учинила ниједна одбрана до сада. Тужилаштво се суочава са сведочењима светских и домаћих стручњака и посматрача који недвосмислено доказују да се многи догођаји не могу приписати Србима.

На шта конкретно мислите?

- Из оптужнице је избачен инцидент из улице Васе Мискина, а био је повод да се Србији уведу санкције. Тужно је и опасно што обичан народ то уопште не зна. Многи и данас тврде да су босански Срби криви за увођење санкција Србији и попреко гледају нас са ове стране Дрине. Надаље, ово је прво Судско веће које је дошло у Сарајево. Могли су да виде да је на огромној већини кота, на брдима у и око Сарајева, била муслиманска војска одакле се дејствовало по граду, а то је до сада приписивано Србима.

Успех је и што је одмах скинута прва тачка из оптужнице, геноцид у седам општина БиХ?

- Та одлука Судског већа није толико значајна за Радована колико за српски народ, нарочито у Републици Српској. Сада нико не може да каже да је Српска геноцидна творевина и наше власти би то морале да искористе. Надам се да ће у Народној скупштини РС бити покренута иницијатива да се донесе резолуција по којој ће бити законом забрањено и кажњиво називати ову земљу геноцидном.

Да ли верујете да ће на суђењу вашем оцу пасти теза о геноциду у Сребреници?

- Е, у тој фази процеса ће бити посебно занимљиво! Већ је током првог дела процеса откривено мноштво манипулација по свим основама. Из Сарајева су одмах потрчали да сами признају како има 500 живих људи чија су имена на споменику, те да неких 75 нису везани за догађаје у јулу 1995, али да су ту сахрањени из сентименталних разлога!

Председник РС Милорад Додик понавља да тамо није било геноцида, али РС по овом питању ништа не чини. Да ли грешимо у овој оцени?

- Најбоље што Српска и Србија могу да ураде, а можда и једино што ће уродити плодом, јесте да помогну тиму одбране Караџића. Да се кроз доказе и сведочења прикаже пуна истина о дешавањима у Сребреници, али и око Сребренице.

Сретали сте се са Додиком, о чему сте разговарали?

- Видели смо се више пута, у разним околностима и приликама. Сваки пут смо причали о стварима од општег интереса. Има много тога да се доврши што је давно договорено, али због бирократије касни.

Породица није дуго била у посети Караџићу. Зашто?

- Идемо када можемо. Мој отац је притвореник са најређим посетама. Пут и боравак коштају, али кошта и живот притвореника - храна, хигијенска средства, телефон - тако да радије дајемо новац за те потребе. Код нас у Српској, на жалост, то није системски решено као што је то, на пример, решила Хрватска, тако да без помоћи пријатеља и родбине не бисмо могли ни оволико.

Неки од Караџићевих сведока по први пут износе појединости о догађајима у Сарајеву. Како је то могуће?

- Нажалост, могуће је зато што их до сада нико није звао, или их нико није питао шта знају. А доказа и сведока је много. Неки до сада нису смели да сведоче, али ће сада доћи и рећи истину, ма каква она била.

Хоће ли Караџић инсистирати да сведоче Бил Клинтон или Бакир Изетбеговић?

- Надам се да ће се све завршити обавезујућим налогом који ће их довести пред суд, јер и те како имају шта да кажу на доказе који ће им се предочити.

А Фикрет Абдић?

- Мислим да воља постоји. Фотеља сведока ће бити најбоља позорница са које ће се светској јавности обратити истином коју нигде до сада није успео да каже. А Абдић има шта да каже и званично Сарајево од тога стрепи.

 

 

http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/273095/Sonja-Karadzic-Mog-oca-treba-da-brane-i-Srbija-i-RS

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2012 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30  

Помоћ за Републику Српску