• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Саопштења Републички центар биће на располагању тиму одбране
Републички центар биће на располагању тиму одбране Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
петак, 25 март 2016 10:22

ХАГ, 24. МАРТА /СРНА/ - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић оцијенио је да је пресуда Радовану Караџићу политичка, истичући да слиједи жалба и да ће Републички центар бити у пуном капацитету на располагању тиму одбране.

"Морамо нагласити да је ово тек првостепена пресуда. Још вриједи пресумпција невиности. Имамо примјере из неких предмета у Хашком трибуналу као што су случај `Готовина и Маркач`, гдје су у првостепеној пресуди били осуђени на дуготрајне казне затвора, а у другостепеној потпуно ослобођени", рекао је Којић Срни у Хагу.

Он је оцијенио да је ову пресуду донио политички суд који би требало да буде суд правде и да дијели правду, додајући да политичке пресуде нису пут ка помирењу и суживоту него се у складу са правдом и правичношћу треба суочити с прошлошћу без чега не може да се иде у бољу будућност и на исти начин да се гледа у будућност.

"Из кратког садржаја пресуде тешко се може донијети закључак да је суд правилно утврдио чињенице, односно да је прихватио све оне доказе које је одбрана приложила. Слиједи жалба и искористићемо данас и сутра да разговарамо са тимом одбране, а Републички центар биће у пуном капацитету на располагању тиму одбране", навео је Којић.

Према његовим ријечима, није добра порука што бошњачка удружења нису задовољна.

"Они једноставно желе пресуду да искористе у политичке сврхе, али ово је суд који суди појединцима, а никако колективитетима и државама, а та хистерија која је владала у Федерацији и прије пресуде показала је њихове намјере, а то су јефтини политички поени", сматра Којић.

Он је додао да пресуда не може произвести никакве посљедице у уставно-правном смислу.

Првостепено вијеће Хашког трибунала осудило је данас на казну од 40 година затвора некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића.


http://www.srna.rs/novosti/387883/republicki-centar-bice-na-raspolaganju-timu-odbrane.htm

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2016 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску