• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Реаговања НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ СУДИЈА ИЗ ШПАНИЈЕ: Доживотна казна Караџићу је као освета племена
НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ СУДИЈА ИЗ ШПАНИЈЕ: Доживотна казна Караџићу је као освета племена Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
субота, 23 март 2019 04:27

С. С. Р - С. Ј. М. | 22. март 2019 | Вечерње новости

Формално, први председник Републике Српске може да тражи превремени отпуст после 30 година у затвору

ПРВИ председник Републике Српске Радован Караџић, дан после коначне пресуде којом је у Хагу осуђен на доживотну робију, није клонуо духом, расположен је, рационалан и свестан свега што се одиграва.

Овим речима, адвокат Марко Сладојевић пренео нам је утиске после сусрета са својим брањеником.

- Добро се држи. Он је човек јаког и несаломивог духа. И да је добио 15 година, исто му је као и доживотна. Ми сад размишљамо шта даље и како да се боримо за истину и правду. Најбитније нам је да добијемо подршку институција у Републици Српској, па и у Србији, да се тачно утврди шта се дешавало у Сарајеву, а шта у Сребреници - прича Сладојевић.

Приликом гласања о казни, двојица судија Хозе Рикардо де Прада Солеанса и Иво Нелсон де Каирес Батиста Роса били су против доживотне, а преостала тројица "за".

Сладојевић указује да је врло чудна формулација којом је одређена висина Караџићеве казне:

- Није речено да је осуђен на доживотну казну затвора, већ су тројица судија користила термин "на казну затвора до краја свог живота" или "остатак живота". То не постоји у Статуту суда. Због тога је један судија и издвојио мишљење и био против такве казне. Битан детаљ код доживотне је и да такви осуђеници имају право да затраже превремени излазак на слободу.

Према тумачењу бившег председника Механизма за кривичне судове у Хагу Теодора Мерона, и они који су осуђени на доживотне казне могу тражити превремени излазак на слободу, али тек када проведу 30 година иза решетака, што су две трећине најдуже казне коју су трибунали за Југославију и Руанду изрекли (45 година је добио један осуђеник за догађаје у Аруши).

Судија Хозе Рикардо де Прада Солеанса објаснио је у издвојеном мишљењу да сматра да је Караџића требало осудити на 40 година, јер "казна у било ком трајању не може изгубити своју људскост", што се доживотном пресудом дешава.

- Првостепена пресуда од 40 година представља дуготрајну казну ако се упореди са продужетком људског живота. Казна у било ком облику не сме изгубити своју људскост и то је оно што одређује разлику између законски цивилизованог одговора и племенске освете - насписао је Де Прада.

На доживотну казну у Хагу осуђени су Здравко Толимир и Љубиша Беара који су умрли у затвору, као и Вујадин Поповић, Милан Лукић, Станислав Галић и Ратко Младић (није коначно). Бивши командант Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске Галић заточен је у Немачкој. Пре пет година, ова држава послала је допис у Хаг у коме их обавештава да је Галић у затвору већ 15 година, па је по њиховим законима испунио услов за превремено пуштање. Тадашњи председник Трибунала Теодор Мерон одбацио је захтев за пуштање објаснивши да превремени отпуст може тражити тек када прође 30 година.

Иначе, Караџић је после изрицања пресуде, Србима у Републици Српској поручио:

- Српски народ и ја заједно са њим смо већ победили. Република Српска је створена, а српски народ је слободан у властитој држави. Жртва коју подносим је мања од других. Хиљаде и хиљаде младића је својим животима изградило РС. Многи су постали ратни инвалиди. Највеће жртве су поднеле мајке, чији су синови, најчешће синови јединци, дали живот за слободу српског народа. То су истинске жртве.

Он је такође поручио да је "јалова освета Хашког трибунала и да му, као старцу, не може ништа" и додао:

- Нисмо се предавали ни када је било далеко теже, па ни овако утамничен нећу никада престати да се борим за истину о нашој праведној борби у рату који нам је наметнут и у ком су страдала сва три народа. Сваки рат, нарочито грађански, изроди почињене злочине које је наша држава, ако је знала, осуђивала и процесуирала. Ми смо се часно борили за слободу и једнакост српског народа у Босни и Херцеговини. Зато увек и свуда будимо достојанствени, не мрзимо друге и поносно чувајмо оно што је изнад нас - Републику Српску.


РАДОВАН БРАТУ ЛУКИ У СРЕДУ ТЕЛЕФОНОМ ПОРУЧИО: МОЈА ЖРТВА ЈЕ МАЛА, НИСУ МЕ СЛОМИЛИ

СА Радованом сам телефоном разговарао у среду увече - рекао је у четвртак за "Новости" Лука Караџић. - Није звучао нимало утучено ни обесхрабрено. Казао ми је: "Немам чега да се стидим. Све бих поново урадио исто. Од свега је важније што је Република Српска непобедива". Јесте разочаран у право и правду, али тврди да је његова жртва мала у односу на оне који су дали животе за Српску. Не зна у ком затвору ће издржавати казну. На крају ми је уз осмех рекао: "Нису ме сломили. Сада ћу радити оно што највише волим - писаћу."Ј. М.

ПОРТРЕТИ АРБИТАРА КОЈИ СУ ГЛАСАЛИ ПРОТИВ ОДЛУКЕ ВЕЋА: СЛУЖБОВАЛИ У БОСНИ И ГВИНЕЈИ

ШПАНСКИ судија Хозе Рикардо де Прада Солаеса (62) постао је судија 1986. Радио је у Кривичном одељењу Националног суда Шпаније специјализованом за организовани криминал, тешку корупцију, ратне злочине и тероризам. Од 2005. до 2007. био је судија Апелационог већа Суда БиХ. Ту је осудио тројицу Срба због злочина против човечности. Од 2011. је судија у Механизму у Хагу.

Португалски судија Иво Нелсон де Каирес Батиста Роса судија је од 1993. године. Бавио се кривичним, грађанским, породичним и радним правом, а има и искуства у истрагама кријумчарења наркотика, прања пара и тероризма. Пре доласка у Механизам био је судија ментор за оснаживање правосуђа у Гвинеји Бисао и Источном Тимору, где је био и председник Апелационог суда.

 

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:784403-SUDIJA-IZ-SPANIJE-Dozivotna-kazna-Karadzicu-je-kao-osveta-plemena

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2019 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску